Nagyvilág

Kadhafi szülővárosában a líbiai felkelők

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei behatoltak a még ellenálló Szirt területére.

A Moammer Kadhafi hatalmának megdöntése óta Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erői Szirt város peremén járnak – jelentette be csütörtök este a tanács szóvivője. Az ÁNT fegyveresi reggel egy nyolcszáz gépjárműből álló konvojjal indultak három irányból a Kadhafi-rendszer utolsó bástyájának számító város felé.

Előzőleg azt jelentették a helyszínről, hogy a délutáni órákban a város közelében összecsapások zajlottak le a támadók és a Kadhafi-pártiak között. A város elfoglalására tett korábbi erőfeszítések Szirt határaitól mintegy 50 kilométerre elakadtak.

Közben a NATO több nemzetiségű légi vezérkarának főparancsnok-helyettese kijelentette, hogy a Kadhafi-párti erők létszámának mintegy 15 százaléka továbbra is akcióképes. A katonai vezető elmondása szerint ezeknek az erőknek a java a Tripolitól Szebháig (Tripolitól 400 kilométerre délre), illetve Szirt kikötőjéig (Tripolitól 360 kilométerre keletre) húzódó övezetbe összpontosul.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál a koalíció a szökésben lévő Kadhafi ezredes helyének meghatározására, a NATO-tábornok kijelentette: az észak-atlanti szövetség “nem törekszik emberek követésére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik