Nagyvilág

Barikádon a szerbek a koszovói határnál

Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták a szerbek, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány át akarja venni a Szerbia felé vezetõ határátelõk ellenõrzését. Elmarad Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtökre tervezett találkozója szerb vendéglátójával, miután Vuk Jeremic New Yorkba utazott, az ENSZ BT-nek az észak-koszovói helyzet kiélezõdése miatt összehívott rendkívüli ülésére.

A Biztonsági Tanács összehívását Szerbia és Oroszország kérte.
A csütörtökön Belgrádba érkezett Martonyi Jánosnak az eredeti program szerint déltájban kellett volna kétoldalú megbeszélést folytatnia Jeremiccsel.

A Tanjug hírügynökség úgy értesült, hogy a nyugati országok kérésére zárt ajtók mögött tartják meg a BT-ülést.
Vuk Jeremic szerda este levelet írt Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkárnak, amelyben felszólította a világszervezetet, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést, megakadályozandó a pristinai hatóságok által beharangozott egyoldalú lépéseket, amelyekre nem adta áldását a fõtitkár koszovói különmegbízottja vagy a Biztonsági Tanács. Ellenkezõ esetben – írta Jeremic – veszélybe kerülhet a belgrádi-pristinai párbeszéd.

Jeremic emlékeztetett arra, hogy a pristinai hatalom több olyan nyilatkozatot tett, amelyek szerint pénteken egyoldalúan vám- és határellenõrzést vezetnek be a koszovói-szerbiai adminisztratív határon. Szerbia értesítést kapott arról, hogy a békefenntartó haderõ, a KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendõrségi missziója (EULEX) meg akarja könnyíteni e terv végrehajtását, ami – Jeremic szerint – erõsen ellentmond az ENSZ BT 1244-es koszovói határozata által kijelölt semleges mandátumuknak.

Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány – az EU és a NATO misszióinak támogatásával – át akarja venni a Szerbia felé vezetõ határátelõk ellenõrzését.

Csütörtök éjfélkor jár le a határidõ, amikortól a Jarinje és Brnjak átkelõk ellenõrzését a koszovói vámosok készülnek átvenni az EU koszovói igazságügyi és rendõrségi missziója (EULEX) és a nemzetközi békefenntartók (KFOR) közremûködésével. Hogy megakadályozzák ennek végrehajtását, a tiltakozó szerbek eltorlaszolták a Leposavicból Jarinje felé vezetõ utat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik