Nagyvilág

Kennedy tréfálkozott egy esetleges merényleten ellene

"Ha valaki meg akar ölni, akkor most kell megtennie" - tréfálkozott Kennedy a kubai rakétaválság lezárása után.

John F. Kennedy amerikai elnök úgy gondolta, hogy az a pillanat lenne a legjobb egy merénylethez ellene, mert így ő mindenképp jó nyomot hagyna a történelemben – mesélte el özvegye, Jacqueline Kennedy egy történésznek pár hónappal férje 1963-as meggyilkolása után. A többórás beszélgetés szövegét szerdán hozzák nyilvánosságra könyv és hangfelvétel formájában, de az ABC News tévécsatorna előre részleteket közölt belőle.

“Emlékszem, hogy a rakétaválság után, amikor minden olyan fantasztikus módon elrendeződött, John azt mondta: ha valaki meg akar ölni, akkor most kell megtennie” – mesélte el Jacqueline Kennedy ifjabb Arthur Schlesingernek. “Úgy látta abban a pillanatban, hogy ennél soha sem lesz jobb a megítélése” – tette hozzá.

Az 1962. októberi rakétaválság miatt a világ az atomháború küszöbére jutott. A kiinduló pontja az volt, hogy a Szovjetunió atomtöltetű rakétákat telepített Kubába a kommunista rendszer védelmében. A fenyegetést Washington nem volt hajlandó eltűrni, és katonai ellenlépéseket tett. Nyikita Hruscsov akkori szovjet vezető végül beleegyezett a rakéták hazavitelébe, de cserében ígéretet kapott, hogy az Egyesült Államok nem indít inváziót Kuba ellen, és leszerelik a Törökországból a Szovjetunióra irányított amerikai rakétákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik