Nagyvilág

Slota: a választójog felrúgja a status quót

Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint a választójogi törvény felrúgja a status quót Kelet-Európában.

Slota szerint beláthatatlan következményei lesznek a
közép-európai térségre nézve annak, hogy a magyar politikai pártok
megegyeztek: választójogot adnak a határon túli magyaroknak.

“Meggyõzõdésem,
hogy ennek hatalmas és beláthatatlan következményei lesznek nem csak a
közép-európai térségben, de az egész Európában” – jelentette ki keddi
pozsonyi sajtótájékoztatóján a magyarellenességérõl ismert nacionalista
politikus.

“Magyarország részérõl ez az erõszakos támadások
kezdete a közép-európai status quo és a trianoni szerzõdés ellen” –
állította Slota.

A határon túli magyar állampolgároknak adandó választójogban a múlt héten egyezett meg a Fidesz-KDNP frakció. A választásban való részvételük módjáról azonban még nem szüketett döntés.

A szlovák nacionalisták vezére kijelentette: Iveta Radicová miniszterelnök kormánya a kormányhivatal magas tisztségeit magyarokkal tölti be, akik “nagyon keményen együttmûködnek” a magyar parlamenttel és a magyar kormánytisztviselõkkel.
“Ezek az emberek együttmûködve a miniszterelnökkel és a kormánnyal, ahol Bugár Béla (a Híd magyar-szlovák kormánypárt elnöke) nagy befolyással bír, pusztulásba viszik Szlovákiát” – húzta alá az ellenzéki politikus.

Slota ugyanakkor megismételte az SNS korábbi álláspontját, hogy Szlovákiának semmi módon nem lenne szabad támogatnia a Görögországnak szánt második euróövezeti mentõcsomagot. “Ez az euróövezet végének kezdete” – jelentette ki, s hozzátette: Szlovákiának fel kellene készülnie erre a katasztrófára, de nagy kérdés, hogy képes-e erre a mai “híres kormány”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik