Nagyvilág

Filmvászonra kerül Mubarak

Megfilmesítik a gyilkossággal és korrupcióval vádolt volt egyiptomi államfõ uralkodásának utolsó napjait.

A palota zárt ajtajai mögött (Awriqat Al Qasr) címmel készülõ film Hoszni Mubarak és az egyiptomi first lady, Suzanne Mubarak “végnapjait” mutatja be. A dokumentumfilm az exelnök hatalmának utolsó napjaira (mielõtt lemondott volna a január 25-én kirobbant forradalom nyomán) fókuszál.

Nagy a hasonlóság

Az alkotás elsõsorban azokra az eseményekre helyezi a hangsúlyt, amelyek Mubarak uralkodásának az utolsó három hetében történtek. A film szigorúan titkos tényeket is felfed, amelyek végül ahhoz vezettek, hogy az egyiptomi elnök február 11-én lemondott.

Mubarak (b) és az exelnököt alakító színész, Midhat Abu Al Izz (j)

Mubarak (b) és az õt alakító színész, Midhat Abu al Izz (j) (forrás: albawaba.com)

A film rendezõje, Ahmed Fathi elmondása szerint a 100 perces mozi az eseményeket az elnöki palotából mutatja be, nem pedig az utcai történésekre összpontosít. Az elképzelése szerint a filmben keveredik a dráma és a dokumentáris elemek.

Fathi arra törekszik, hogy hûen jelenítse meg a filmvásznon a politikai személyek valós életét. Sõt az egyiptomi színész, Midhat Abu al Izz, aki a filmben az exelnököt alakítja, kinézetre is nagyon hasonlít Mubarakra. A first lady bõrébe pedig Najwa al Najeeri bújik.

Még tart a per

A 83 éves, kórházban ápolt Mubarak legutóbb szeptember 7-én vett rész a bírósági tárgyalásán, ahová – a korábbi tárgyalási napokon – hordágyon tolták be, miután helikopterrel a pernek otthont adó rendõriskola épületéhez szállították. A volt államfõ akár halálbüntetést is kaphat.

Kivégeztetnék

Egy brit közvélemény-kutató intézet augusztus közepén végzett internetes felmérése szerint az egyiptomiak 67 százaléka akarja azt, hogy a bíróság ítélje halálra az idõs politikust, és csupán 22 százalékuk tartaná túl keménynek ezt a büntetést. A fiatalok, a 18-24 évesek körében a legnagyobb az ellenszenv Mubarak iránt. E korosztály képviselõinek 77 százaléka óhajtja a 83 éves beteg politikus kivégzését.

A megkérdezettek 48 százaléka “diktátornak” nevezte Mubarakot, 46 százalékuk mondta róla, hogy korrupt, és 40 százalékuk tartja õt a Nyugat szövetségesének. A megkérdezettek 61 százaléka úgy gondolja, betegnek tetteti magát, hogy kivívja a nép rokonszenvét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik