Nagyvilág

Erdogan: Izrael fizetni fog, ha nem kér bocsánatot

A török kormányfő arab-török szövetséget ajánlott közel-keleti körútjának első állomásán, Kairóban.

A török miniszterelnök egy keddi felszólalásban szövetséget ajánlott az Arab Ligának a térség jövője érdekében, amelynek szerinte “a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok” értékeire kell támaszkodnia. Recep Tayyip Erdogan erről az Arab Liga külügyminiszterei számára tartott előadásán beszélt Kairóban, ahol az “arab tavasz” óta első közel-keleti körútját kezdte meg.

Hangsúlyozta, hogy “a törökök és az arabok évszázadok óta baráti és testvéri kapcsolatot ápolnak”, és ezek nemcsak földrajziak, hanem kulturálisak és vallásiak is. “Jövendő sorsunk az, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket” – jelentette ki.

Törökország “segítő kezet nyújtott minden változás felé a térségben” – emlékeztetett, és aláhúzta, hogy “azonnal hozzá kell fogni a politikai, gazdasági és társadalmi reformokhoz, válaszolva a népek törvényes követeléseire”. Ezeket “nem lehet erőszakkal elnyomni” – jelentette ki.

Izraellel kapcsolatban azt a véleményét hangoztatta, hogy elszigetelődött, és meg fogja fizetni az árát annak, hogy nem kért bocsánatot egy segélyszállító hajó megtámadásáért. Izrael szerinte “továbbra is felelőtlen lépéseket tesz, melyekkel aláássa saját legitimitását… s a kormány az agresszív politikájával veszélybe sodorja az izraeli nép jövőjét”. A török-izraeli kapcsolatok normalizálása elé három feltételt szabott: Izrael kérjen bocsánatot a támadásért, fizessen kártérítést az áldozatokért, és oldja fel a Gázai övezet blokádját.

Szólt a szíriai válságról is, amely szerinte felekezeti polgárháborúba torkollhat. Számos alavita kormánypárti milícia támogatja az elnyomást és ez “elmélyíti az árkot köztük és a szunnita többség között” – mondta. Bassár el-Aszad elnöknek el kell határolódnia azoktól, akik “a környezetében a nép akaratának elnyomását erőltetik”, mert ha nem, “személyesen fizeti meg az árát” – mondta.

Erdogan a beszédében leszögezte, hogy “a palesztin állam elismerése nem egyszerűen egy választási lehetőség, hanem kötelesség”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik