Nagyvilág

Bizalmatlansági indítványról tárgyal a szlovák parlament

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványról kezdett tárgyalni kedden este a pozsonyi parlament.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendõzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.

A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezetõ Radicová ellen ez az elsõ bizalmatlansági indítvány, amelyrõl a parlament szavazni fog. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselõje van. Radicová megbuktatásához a parlamenti képviselõk több mint felének a szavazatát kellene megszereznie az ellenzéknek. A miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány megszavazása esetén a kormány is megbukna.

Robert Fico, a Smer elnöke pártja kezdeményezését, amelyhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott, beszédében azzal indokolta, hogy Radicová felkészületlen, képtelen kezelni az ország gondjait, irányítani a gazdaságot, nincs jövõképe, erkölcsileg csõdöt mondott, s ezért “nincs joga” a kormányfõi tisztség betöltésére. A volt miniszterelnök azt állította, hogy kormányzása alatt Szlovákia az Európai Unió leggyorsabban fejlõdõ, s egyik legkevésbé eladósodott országa volt, míg ma egyre nagyobb gazdasági és szociális gondokkal küzd.

Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, a kormány elsõ alelnöke visszautasította Fico bírálatát, s azt mondta: önkényesen bánik a tényekkel. A politikus szerint több mai gazdasági problémát a Fico-kormány elhibázott döntései okozták. Figel leszögezte: a kormány keddi ülésén egyhangúlag támogatásáról biztosította Radicovát. “Robert Fico a populizmus nagymestere” – jelentette ki Mikulás Dzurinda külügyminiszter, az SDKU elnöke. Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, házelnök szintén manipulációnak minõsítette Fico beszédét, s az ellenzék érveit.

A vitába több mint kéttucatnyi képviselõ jelentkezett be. A honatyák megegyeztek abban, hogy addig üléseznek, amíg szavazásra nem kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik