Nagyvilág

A vártnál is szigorúbb intézkedések a terrorfenyegetés miatt

Az amerikai hatóságok hónapok óta készülnek a szeptember 11-ei évforduló védelmére, amelyet egy terrorfenyegetés erősített meg.

Már négy hónappal ezelőtt megkezdte az egyeztetéseket 9/11 évfordulójával kapcsolatban Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója a biztonsági szolgálatok csúcsvezetőivel. Bár akkor még nem lehetett tudni komoly fenyegetésről, így is szigorú intézkedésekkel készültek. “Készen állunk, ha konkrét fenyegetések felszínre bukkannak” – jelentette ki a belbiztonsági minisztérium.

A fenyegetés a héten vált valóssá, miután a CIA egyik megbízható forrása közölte, hogy az al-Kaida robbantásos merényletre készül az évfordulón New York-ban, vagy Washingtonban, és a szervezet három amerikai tagot küldött annak végrehajtására. A fenyegetés miatt az amúgy is komoly biztonsági intézkedéseket még jobban megszigorították.

New York-ban a rendőrség Manhattan több részén is ellenőrzőpontokat állított fel, és megnövelték a járművek, valamint a hidak és alagutak figyelésére is több embert vezényletek. Manhattan alsó részén, közel a Ground Zeróhoz több utcát teljesen lezárnak, az FBI pedig különléeges feladatokra kiképzett egységeket küld a területre. A metrókon megszigorították a poggyászellenőrzéseket, és megnövelték a kormányzati épületek védelmét.

Hasonló intézkedéseket léptettek életbe Washingtonban is, ahol a terrorfenyegetés nyilvánosságra hozása óta harminc százalékkal megnövekedett a rendőrségre érkezőm gyanús esetekről szóló bejelentések száma. A hatóságok bíznak abban, hogy a támadás lehetőségének közzétételével az emberek jobban odafigyelnek környezetükre, ezzel is növelve a biztonságot.

Az évfodulóra az egész Egyesült Államokban szigorított biztonsági lépésekkel készülnek. Megszigorítják a repülőterek, a tömegközlekedés, a határok, a kormányépületek és a tömegrendezvények biztonsági felügyeletét, és a szokásosnál több egyenruhás és civilruhás rendőrt vezénylenek az utcákra.

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik