Nagyvilág

Elrettentés és bizarr javaslat az adósok megbüntetésére

Jelképes gesztust javasol az Európai Unió energiaügyi biztosa az eladósodott országok, köztük Görögország, megbüntetésére.

A német Günther Oettinger indítványozta ugyanis, hogy az uniós épületek előtt eresszék félárbocra a legnagyobb adósságokat felhalmozó tagállamok zászlaját. A konzervatív politikus a Bild című napilap internetes kiadásában szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy nem szokványos javaslatról van szó, de úgy vélte: a jelképes lépésnek erőteljes elrettentő hatása lenne.

Berlini értesülések szerint Oettinger indítványát “kenyéradója”, az Európai Bizottság szinte azonnal elutasítással fogadta. Közvetlenül elhatárolódott attól Angela Merkel német kancellár is.

Az energiaügyi biztos – aki kinevezéséig Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke és a CDU-ban a pártelnök Merkel helyettese volt – annak a nézetnek adott hangot, hogy a notórius adósokkal szemben eddig indítványozott szankciók nem bizonyultak célravezetőeknek.

“Egy eladósodott országot pénzbüntetéssel fenyegetni olyan, mint egy meztelen ember zsebét keresni” – érvelt a többi között a biztos. Oettinger szerint olyan szankcióknak lenne értelme, amelyeket a kormányoknak magyarázniuk kellene állampolgáraik előtt. A zászlók félárbocra engedése az adós államok közvetett megszégyenítése lenne – fűzte hozzá.

José Manuel Barroso bizottsági elnök szóvivője nevében elhatárolódott a javaslattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik