Nagyvilág

Obama: Válság van, a cirkuszból elég!

447 milliárd dollárral élénkítene.

Az amerikai gazdaság élénkítését, elsõsorban a munkahelyteremtést célozza az a 447 milliárd dolláros törvényjavaslat-csomag, amelyet az elnök terjesztett elõ csütörtök este a kongresszus két házának együttes ülésén.

Az adócsökkentésbõl és a kormány által finanszírozott programokból álló csomag elfogadtatása kulcsfontosságú Barack Obama újraválasztása szempontjából egy olyan szövetségi törvényhozásban, amelyben a szenátusi többség demokratáké, a képviselõházat viszont a republikánusok ellenõrzik. A munkanélküliségi ráta 9,1 százalékos, ami miatt elemzõk szerint kudarcot vallhat az elnök duplázási kísérlete.

Az amerikai elnök nem véletlenül fogalmazott úgy: az Egyesült Államok válságban van, ezért a honatyáknak véget kell vetniük a “cirkusznak” és tenniük kell valamit a gazdaság megsegítése érdekében.
“Azonnal el kell fogadniuk ezt a munkahelyteremtõ programot” – mondta a szövetségi képviselõknek Obama.

A munkahelyteremtõ csomag csökkenti a munkavállalók és a vállalkozások adóit, és infrastruktúra-fejlesztési programok révén építõmunkásoknak, tanároknak teremt munkahelyeket. Az elõterjesztések között szerepel az amerikai munkavállalók és kisvállalkozók bért terhelõ járulékának felére csökkentése, az új munkahelyeket teremtõ vállalkozások adókedvezménye.

Az elnök által elõterjesztett intézkedések között a legjelentõsebb, 240 milliárd dolláros tétel a bért terhelõ járulék csökkentése. A csomagban szerepel továbbá a munkanélküliségi biztosítás 49 milliárd dollár költségkihatású meghosszabbítása, az iskolák 30 milliárdért való korszerûsítése és 50 milliárdnyi befektetés infrastrukturális projektekbe.

Az elnök a piac élénkítéséhez szeretné megkönnyíteni az ingatlantulajdonosok számára a záloghitelek újrafinanszírozását.
A csomag életképessége az elsõ reakciók szerint kétséges, de elfogadása esetén a gazdaság élénkülése Obama kezére játszhat a választási küzdelemben. Az elnök – elvben legalábbis – abból is profitálhat, ha a csomag elakad a kongresszusban, mert akkor a törvényhozást okolhatja a nehézségek miatt.

Az NBC és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint Obama, aki a lakosság körében már csak 40 százalék körüli támogatottságot élvez, már nem favoritja a 2012-es politikai erõpróbának, ezért magához kell ragadnia a kezdeményezést a republikánusokkal folytatott ádáz ideológiai küzdelemben.
Obama 2009-ben – amikor a kongresszus mindkét háza még a demokraták kezén volt – 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítõ csomagot fogadtatott el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik