Nagyvilág

Megfenyegették az Egyesült Államokat

Nem lehet nem komolyan venni. New Yorkkal vagy Washingtonnal kapcsolatos, hihetõ, konkrét, de meg nem erõsített terrorfenyegetést kapott az Egyesült Államok - közölték csütörtök este amerikai terrorelhárítási tisztségviselõk.

Az értesülés szerda este érkezett. Nem tudják nem komolyan venni, mert annyira konkrét, és mert pusztán néhány nappal a 2001. szeptember 11-i merényletek 10. évfordulója elõtt kapták.

A belbiztonsági minisztérium szóvivõje csak annyit erõsített meg, hogy a fenyegetés konkrét, hihetõ, de még meg nem erõsített. Az Egyesült Államok az évforduló elõtt mindig kap fenyegetéseket – mondta.

Obama elnök utasította a terrorelhárítást: kettõzzék meg erõfeszítéseiket a veszély elhárítására. Washingtonban és New Yorkban megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Vizsgálják egy olyan esetleges merénylet veszélyét, amely szerint az al-Kaida gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantana valamelyik New York-i vagy washingtoni hídnál vagy alagútnál. Köröznek két-három embert.

Michael Bloomberg New York-i polgármester bejelentette, hogy a metropolisban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, ezek között lesznek nyilvánvalóbbak és kevésbé nyilvánvalóak. Arra kérte a lakosokat, hogy jelentsenek minden gyanús jelet, veszélyes tevékenységet, de ne változtassanak a mindennapi szokásaikon. Raymond Kelly New York-i rendõrfõkapitány azt mondta, több lesz a járõr, kutyákkal is megerõsítik õket, gyorsabban elszállítják a szabálytalanul parkoló autókat, és alaposabban ellenõrzik a hidakat, alagutakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik