Nagyvilág

Az Interpol is keresi Kadhafit

Az Interpol a legmagasabb, "vörös szintû" körözést adott ki tagországainak a háborús bûncselekményekkel vádolt Moammer Kadhafi ellen.

Nemcsak a megbuktatott líbiai vezetõ, hanem egyik fia, Szeif al-Iszlám és sógora, a líbiai titkosszolgálatokat vezetõ Abdullah asz-Szenúszi ellen is körözést adott ki az Interpol.

A nemzetközi rendõri szervezet a hágai Nemzetközi Büntetõbíróság (ICC) kezdeményezésére adta ki a körözést.

Az ICC júniusban adott ki elfogatóparancsot a három férfi ellen, azzal vádolva õket, hogy február második felében, a líbiai rendszer elleni tiltakozások elsõ napjaiban a rendfenntartó erõk az õ utasításaikra öltek meg, börtönöztek be, és kínoztak meg több száz civilt.

Egyikükrõl sem lehet tudni semmit azóta, hogy a líbiai felkelõk két hete elfoglalták Moammer Kadhafi rezidenciáját Tripoliban.

A megbuktatott líbiai vezetõ egy szíriai televízióban tegnap lejátszott hangüzenetben tagadta, hogy elmenekült volna Nigerbe. Kadhafi ismét fogadkozott, hogy hívei folytatják a fegyveres ellenállást Líbia új uraival és a NATO-val szemben. A szíriai tévé szerint a hangfelvételt Líbiában készítették.

A felkelõk egyik parancsnoka azt mondta, a bukott líbiai vezetõ egy lyukban bújt meg, akárcsak Szaddám Huszein iraki diktátor, akit 2003-ban egy föld alatti vájatban fogtak el kilenc hónappal az után, hogy megbuktatták.

A felkelõk vezetõ testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács egymásnak ellentmondó értesüléseket közöl Kadhafi hollétérõl. Egyesek szerint az ezredes két fiával együtt még mindig a felkelõk ostromgyûrûjébe zárt városban, Bani Válidban van Tripolitól 140 kilométerre délkeletre. Mások szerint valahol Líbia déli részén, a Szaharában lehet, közel az algériai és a nigeri határhoz.

A líbiai átmeneti kormány vezetõje tegnap arra figyelmeztette a Moammer el-Kadhafi megdöntésében együttmûködõ szövetségeseit, hogy ne kezdjenek egymás elleni “politikai játszmákba”, amíg a volt líbiai vezetõ hívei végsõ vereséget nem szenvednek.

Mahmúd Dzsibríl elõször érkezett a Líbiai fõvárosba azóta, hogy azt a felkelõk elfoglalták. “A harcok még nem értek véget. Elõttünk van még a legnagyobb kihívás” – hangoztatta Kadhafi híveinek utolsó ellenállási gócaira utalva, és arra, hogy még meg kell találni, és el kell fogni az ország elûzött vezetõjét.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács szombatig adott ultimátumot Szirt és Bani-Valíd Kadhafi-párti védõinek. A felkelõk képviselõi szerint ez utóbbi városban húzhatta meg magát a bukott rezsim több prominens személyisége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik