Külföld

A gazdaság élénkítésérõl tárgyal a G7

admin
admin

2011. 09. 09. 07:14

A franciaországi Marseille városában tanácskoznak ma a fejlett ipari országok G7-es csoportjának pénzügyminiszterei és bankelnökei arról, milyen módon lehetne lendület adni a világgazdaságot a súlyos pénzügyi problémák közepette.

A megbeszélésen a kanadai, amerikai, japán, német, brit, francia és olasz pénzügyminiszter és bankelnök mellett részt vesz a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde is. A tanácskozásnak az ad most különös jelentõséget, hogy a Lehman Brothers 2008-ban bekövetkezett, a globális pénzügyi válságot elindító összeomlása óta a világgazdaság a legnehezebb idõszakát éli.

Mindamellett gyors, összehangolt akcióról nemigen várható most döntés, mert elemzõk szerint a politikusok “még nem félnek annyira, hogy megfelelõ és átfogó válaszokat adjanak a kihívásokra”. Nagy elhatározások tehát nem várhatók a tanácskozáson, ugyanakkor elemzõk arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi felfokozott hangulatban nem lenne jó, ha a nagyhatalmak pénzügyi vezetõi egy súlytalan közleménnyel állnának a világ közvéleménye elé.

Brüsszeli források szerint többnyire az várható, hogy a pénzügyminiszterek és jegybankárok megerõsítik azt, amit már korábban is többször elmondtak: laza kamatpolitikát fognak folyatatni, ahol lehet, csökkentik a költségvetési hiányt és strukturális reformokat hajtanak végre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.