Nagyvilág

Pénzbüntetésre ítélték Gallianót

Párizsban hatezer eurós pénzbüntetésre ítélték John Gallianót. A világhírû divattervezõt fél éve kirúgta a Dior cég, mert részegen antiszemita megjegyzéseket tett egy párra.

John Galliano februárban egy párizsi bisztróban, a La Perle-ben inzultálni kezdte a szomszédos asztalnál ülõ párt. Egy nõre antiszemita megjegyzést tett, partnerérõl pedig megjegyezte, hogy biztosan egy illegális bevándorló, egy „mocskos ázsiai”.

Késõbb elõkerült egy videó az esetrõl: “Szeretem Hitlert. Az olyan emberek, mint ti, halottak lennének. Az anyáitok és apáitok k…ra el lennének gázosítva” – magyarázza a szomszéd asztalnál ülõ olasz és francia vendégnek John Galliano.
Késõbb azzal védekezett, hogy a pár kezdte a vitát: “Elõször a divatról kezdett beszélni velem. Aztán sértõ modorban magyarázott arról, hogy miért nem öltöztetek olyan nõket, mint õ” – mondta.

A botrány után a Dior ház úgy döntött, hogy azonnal hatállyal megválik tõle. Galliano a februári incidens után két hónapot töltött elvonókúrán, majd járóbetegként kezelték egy svájci intézetben.

Fotó: MTI EPA

Fotó: MTI / EPA

A per júniusi tárgyalásán a divattervezõ elnézést kért “azért a szomorúságért, amelyet az üggyel okozott”, és kijelentette, hogy nem vall antiszemita nézeteket. Azt mondta, nem igazán emlékszik arra, hogy mi is történt, mivel alkohol- és gyógyszerfüggõ, vagyis akkor sem volt éppen tiszta a tudata. Csupán annyi rémlett neki, hogy az étterem egyik vendége meg akarja õt támadni, majd megérkeznek a rendõrök.

Ügyvédje is azzal védekezett, hogy védence nem volt tudatában annak, hogy mit beszél, és ezt szemtanúk is megerõsítették. Galliano gyakran kötözködött, amikor ittas volt, és sofõrje tudta, hogyha egy vita eldurvul, akkor azonnal hívni kell az ügyvédeket.

Az ötvenéves divatguru nem vett részt a mai ítélethirdetésen.
Féléves börtönt is kaphatott volna, de az ügyész 10 ezer eurós büntetést kért. Végül csak 6 ezret kell fizetnie.

Galliano 1996-ban lett a Dior vezetõ tervezõje. Négyszer is megnyerte az év brit divattervezõje címet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik