Nagyvilág

Kadhafi még mindig képes tûzparancsot adni

Kadhafihoz lojális erõk rakétákat lõttek ki a lassan egy hete a felkelõk által ostromzár alatt tartott Bani-Valídból. Korábban úgy tûnt, sikerült kompromisszumokkal meggyõzni a Kadhafi-erõk egyik utolsó védvárának fegyvereseit, adják meg magukat, hogy sikerüljön elkerülni a vérontást.

A megbuktatott líbiai vezetõhöz, Moammer Kadhafihoz hû erõk csütörtökön rakétákat lõttek ki a szökésben lévõ vezérük egyik megerõsített állásából, Bani-Valídból.

A Tripolitól 140 kilométerrel délkeletre lévõ város környékén dolgozó tudósítók tíz nagy erejû dörejt hallottak, majd csatazaj is hallatszott. A rakétalövedékek a közeli Vádi-Dibar településbe csapódtak be. Füst gomolygott a térség fölötti égbolt felé. A felkelõk szerint orosz gyártmányú Grad rakétákat lõttek ki az ezredes fegyveresei.

A már gyõztesnek tekinthetõ felkelõk körbevették Bani-Valídot. A támadók képviselõi szerint a városban tartózkodhat a bukott rezsim több prominens személyisége, köztük Kadhafi egyik fia, a korábban utódjának tartott Szeif al-Iszlám és talán maga Kadhafi is.

Néhány órával korábban Kadhafi egy hangüzenetben tagadta, hogy elhagyta volna Líbiát. A damaszkuszi ar-Rai televízió – amely az utóbbi idõben rendszeresen sugároz Kadhafinak tulajdonított üzeneteket – csütörtökön egy hangfelvételt játszott be, amelyen a bukott vezér ismételten arra biztatta híveit, hogy ne adják fel a harcot.

Eközben Tripoliban a líbiai központi bank új kormányzója közölte: a volt rezsim áprilisban az észak-afrikai ország aranykészletének több mint húsz százalékát adta el, hogy fizetni tudja a béreket a polgárháború utolsó hónapjaiban. A nagyjából 29 tonna aranyeladásból 1,4 milliárd dollárhoz jutott a Kadhafi-rezsim, s ennek egy részébõl fedezték a zsoldosok fizetését.

Kászim Azzúz ugyanakkor jelezte, hogy a bankban elhelyezett 115 milliárd dollárnyi betét hiánytalanul megvan, nem tûnt el, és nem lopták el. Ebbe a pénzösszegbe azonban nem számítják be a Kadhafi családnak tulajdonított vagyont, amelyet a bankszektoron kívül rejtegetnek.

Kedden még úgy tûnt, sikerült megegyeznie a felkelõknek a város öregjeivel és képviselõivel, hogy meg lehessen elõzni a városi csata kíméletlen és magas veszteségekkel járó összecsapásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik