Külföld

Káosz és gyilkosságok Szíriában

admin
admin

2011. 09. 07. 10:03

Váratlanul lemondták az Arab Liga fõtitkárának mára tervezett damaszkuszi látogatását a bizonytalan körülményekre hivatkozva. Közben a szíriai hadsereg megint civileket öltek meg.

Hétfõn bejelentették, kedden megerõsítették, szerdán elhalasztották. Az Arab Liga fõtitkárának látogatása körüli huzavona jól jelzi a Damaszkuszban uralkodó kaotikus állapotokat – jelenti a BBC tudósítója.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség csak annyit közölt, hogy az országban uralkodó „rendezetlen állapotok” miatt kell elhalasztani a látogatást.

Nabil al-Arabi azért érkezett volna a szíriai fõvárosba, hogy elõsegítse a vérontás leállítását, és elmondja, hogy az Arab Liga miként közvetítene a válságban. A szervezet állítólag azt javasolja, hogy három éven belül tartsanak választásokat Szíriában, és reformokra buzdítaná Aszad elnököt.

A 22 országot tömörítõ Arab Liga a múlt hónapban bírálta a szíriai vezetést amiatt, hogy erõszakot alkalmaz az utcai demonstrációkon.

Közben a szíriai biztonsági erõk folytatják elrettentõ akcióikat a tüntetõkkel szemben. A Helyi Egyeztetõ Bizottságok nevû szervezet, amely összefogja a rendszerellenes megmozdulásokat, megerõsítette, hogy több harckocsi hatolt be a közép-szíriai Homszba.

A hatóságok több kerületben megszakították a telefon- és az internetszolgáltatást. Emberi jogi szervezetek szerint tegnap két embert lõttek le Homszban, köztük egy 15 éves fiút. Több holttestet is találtak a város környékén.

Szíriába alig engednek be külföldi újságírókat, így a halottak számáról szóló információkat nehéz megerõsíteni. Bassar al-Aszad elnök rendszeresen arra hivatkozik, hogy szervezett bandák ellen veti be a hadsereget.

A tüntetések márciusi kezdete óta több mint kétezer embert megöltek, és több ezret bebörtönöztek Szíriában.

Az Európai Unió a múlt héten betiltotta a nyersolaj és olajszármazékok behozatalát Szíriából, és újabb szankciókat tervez Szíria ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.