Nagyvilág

Románia tagadja a titkos CIA-börtönöket

Thomas Hammarberg szerint Bukarest közelében 2003. szeptember 23-án kezdett működni a titkos börtön, közvetlenül azután, hogy a lengyelországit bezárták.

Románia kedden alaptalannak minősítette az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosának állítását, amely szerint 2003-ban a CIA Bukarest közelében is illegális titkos börtönöket működtetett a terrorizmus elleni harc jegyében.

A Mediafax román hírügynökség a román külügyminisztériumnak az AFP francia hírügynökség számára adott nyilatkozatát ismertette. Ebben a minisztérium cáfolja Thomas Hammarbergnek, a strasbourgi székhelyű, főként emberi jogi kérdésekkel foglalkozó összeurópai szervezet biztosának hétfőn tett megállapításait. Eszerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Európában három országban – Lengyelországban, Romániában és Litvániában – tartott fenn titkos börtönöket.

A biztos szerint Bukarest közelében 2003. szeptember 23-án kezdett működni a titkos börtön, közvetlenül azután, hogy a lengyelországit bezárták. A lengyelországi fogvatartottak közül legkevesebb egyet – Hammarberg szerint bizonyítottan – átszállítottak a romániai Baneasa repülőtérre. A CIA romániai tevékenysége két évig tartott, a román hatóságok utóbb nem sok hajlandóságot mutattak a történtek feltárására – vélte Thomas Hammarberg.

Az európai tisztségviselő Romániától is vizsgálatot követelt az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik