Nagyvilág

Megmenekülhet Kadhafi?

Nigeren át Burkina Fasóba menekülhet Moammar Kadhafi volt líbiai diktátor. Az "ezredeshez" lojális erõk tagjai egy méretes konvojban hagyták el az országot Niger felé. A Nemzetközi Büntetõbíróság nem nézi jó szemmel, hogy vádlottja eltûnhet a Szaharában.

Míg úgy tûnik, a Kadhafihoz lojális városok is lassan beadják a kulcsot a felkelõknek, a vezér lassan búcsút intett a sahid (mártír) sorsnak és inkább délnek vette az irányt. Legalábbis erre utal a Reuters tudósítása, mely szerint egy jelentõs méretû konvoj lépte át a nigeri határt Líbiából. A nemzetközi hírügynökség francia és nigeri katonai forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a 200-250 jármûbõl álló autókaraván hétfõn nigeri katonai kíséret mellett érkezett az ország északi csücskében található sivatagi városba, Agadezbe, amit a tuareg törzsek fõvárosaként tartanak számon.

Francia katonai információk szerint Ali Khana tábornok, a líbiai déli haderõk parancsnoka is Nigerben van már, a határhoz közel. A Kadhafi-rezsim hadserege déli hadosztályának magas rangú tisztjei mellett az ezredeshez hû tuareg harcosok is átlépték a határt, menedéket remélve a nigeri hatóságoktól. A konvojban utazott Kadhafi biztonsági személyzetének vezetõje, Manszúr Dhao is. A gépkocsiflotta útvonala értesülések szerint elõször Algériába vezetett a líbiai-algír-niger hármas határ közelében.

A katonai hírszerzés értesülései szerint nem kizárt, hogy a líbiai exdiktátor fia, Szaif al-Iszlám, sõt akár maga az ezredes is hamarosan csatlakozhat Ali Khana konvojához, mely Nigerbõl Burkina Fasóba haladna tovább, ahol Kadhafinak elõzõleg már menedéket ajánlott a helyi vezetés. A közép-afrikai ország többek közt a Kadhafi által korábban biztosított jelentõs összegû anyagi támogatás miatt fogadná be a diktátort. Errõl két hete tettek bejelentést, ugyanakkor elismerték a felkelõk által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanácsot az ország hivatalos képviseleteként. A kis ország ugyanakkor ezzel a döntéssel szembemegy a Nemzetközi Büntetõbírósággal, amely emberiség elleni bûntettek elkövetésével vádolja Kadhafit.

Az Al Jazeera által megkérdezett szakértõ szerint a Kadhafi-rezsimhez tartozó, nemzetközi körözés alatt álló tisztek és katonák bujtatása és menekítése Niger részérõl az ENSZ utazási szankcióinak megsértése. Pár nappal korábban Algéria fogadta be Kadhafi egyik feleségét és három gyermeküket, külügyminiszterét pedig menekülés közben kapták el az ellenzéki erõk Tripoli határában.

Kadhafi korábban többször hangoztatta, hogy ha kell, mártírként végzi líbiai földön, de nem adja át a hatalmat önként. Szóvivõje szerint a diktátor még mindig Líbiában van egy olyan helyen, ahol nem érhetik el az ellene összeesküvõ csoportok. A szóvivõ szerint az ezredes jó egészségi állapotban van és elszántsága sem szenvedett csorbát. Eközben a felkelõk által körülvett, Kadhafihoz lojális Bani Walid úgy tûnik hajlandó kompromisszumok árán megadni magát és elkerülni az offenzíva során várható vérontást, Kadhafi szülõvárosánál Sirténél pedig tovább folynak a tárgyalások a felkelõk és a lojalisták között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik