Nagyvilág

Elindul az iráni atomerõmû

Szeptember 12-én Irán elindítja a busheri atomerõmû termelését. Egyelõre csak tartaléküzemmódban, de az erõmû hamarosan teljes teljesítményén üzemelhet. A perzsa ország nem egyezett bele a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiterjedt ellenõrzéseibe. Az oroszok segítenek.

Irán több halasztás után szeptember 12-én hivatalosan felavatja és szolgálatba állítja a bushehri atomerõmûvet – közölte kedden Ali Akbar Szálehi külügyminiszter az iráni IRNA hírügynökséggel.
Az orosz gyártmányú reaktort a hét végén kapcsolták az áramelosztó hálózatra csökkentett teljesítménnyel.

Az 1000 Megawatt teljesítményû reaktort átmenetileg 60 Megawatt áramot táplál majd a hálózatba, de szeptember 12-tõl már 40 százalékos teljesítménnyel dolgozik majd. A teljes termelési kapacitás elérésére kitûzött dátum nem ismeretes, de Mahmúd Ahmadinezsád köztársasági elnök szerint erre még az év vége elõtt sor kerül.

A dél-iráni Bushehr városban létesített atomerõmû Oroszországban elõállított hasadóanyaggal üzemel és a nukleáris hulladékot is Oroszországba szállítják vissza. Az erõmû jelenleg orosz szakemberek felügyelete alatt mûködik, de helyüket hamarosan iráni szakemberek veszik át.

Az erõmûnek az eredeti tervek szerint már hosszabb ideje áramot kellene termelnie, de hálózatra kapcsolását több alkalommal el kellett halasztani. Legutóbb technikai okok miatt, mivel vírusfertõzés késleltette számítógépes rendszerének üzembe helyezését.

Teherán kedden korlátozta azt a javaslatát, amely szerint teljes mértékben együttmûködik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) nukleáris programjának ellenõrzése terén, mondván, hogy indítványa nem terjed ki az atomsorompó-szerzõdés kiegészítõ jegyzõkönyvére.

A jegyzõkönyv az ellenõrzések lehetõségeit bõvíti, vagyis megteremti a jogi kereteket ahhoz, hogy a NAÜ ellenõrei elõzetes bejelentés nélkül látogatást tegyenek olyan objektumokon, amelyeket a vizsgált ország nem jelentett be nukleáris létesítményként az ENSZ-szervnél. A váratlan ellenõrzésekkel azt szeretnék megakadályozni, hogy titkos helyeken nukleáris fegyvert állítsanak elõ.

Ferejdún Abbászi Davani, az iráni atomprogram vezetõje az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Teherán kész arra, hogy a NAÜ “teljes ellenõrzés” alá vonja az iráni atomprogramot a következõ öt évben, ha feloldják az Irán ellen hozott szankciókat. Az illetékes ugyanakkor nem fejtette ki: mit ért a “teljes ellenõrzés” kifejezés alatt.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

Az ISNA kedden feltett kérdésére, hogy a Irán elfogadná-e a kiegészítõ jegyzõkönyvet, Davani azt válaszolta, hogy nem. “Együttmûködésünk a NAÜ normáinak és szabályainak a keretébe illeszkedik azzal a feltétellel, hogy az ügynökség tiszteletben tartja jogainkat. Nem fogadunk el további kötelezettségvállalást”.
Arra a kérdésre, hogy mit ért a NAÜ “teljes ellenõrzése” kifejezés alatt, Davani lényegében az elõzõ nap mondott szavait ismételte meg. “Mindig is teljes mértékben együttmûködtünk a NAÜ-vel. Ez az együttmûködés folytatódik, és már most kiterjedtebb, mint azt a NAÜ szabályai elõírják” – válaszolt szûkszavúan az iráni atomprogram vezetõje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik