Történelmi tárgyalás kezdődött Izlandon

A válságkezelés elmulasztása miatt ül a vádlottak padján a volt miniszterelnök egy olyan különbíróság előtt, amelyet még sohasem hívtak össze.
Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött Geir Haarde volt izlandi miniszterelnök pere hétfőn egy különleges bíróság előtt, amely azt vizsgálja, milyen (büntetőjogi) felelősség terheli a politikust amiatt, hogy kormányzása idején, 2008-ban nem akadályozta meg az ország pénzügyi rendszerének összeomlását; a védőügyvédek a vádak ejtését kérték.

A per megkezdésével a szigetországban először ült össze a Landsdomur, az a különleges bíróság, amelyet még 1905-ben hoztak létre a bűncselekményekkel vádolt miniszterek fölötti ítélkezésre. Az izlandi parlament tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a volt kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie a vétkes mulasztás vádja miatt a 2008-as pénzügyi összeomlással kapcsolatban. A törvényhozás az előző kabinet három másik tagjáról (a külügyminiszterről, a pénzügyminiszterről és a kereskedelmi miniszterről) is szavazott, de őket végül nem vonják jogilag felelősségre.

A 60 éves Haarde felesége oldalán, a jelek szerint nyugodt hangulatban jelent meg a Landsdomur előtt, meghallgatása két órán át tartott. A politikus ártatlannak vallotta magát a terhére rótt vádakban, amelyekben ha bűnösnek találják, akár két évnyi szabadságvesztésre is ítélhetik. Döntés három héten belül várható.

A védőügyvédek a vádak ejtését kérték, arra hivatkozva, hogy az ügyben nem teljesül a törvény előtti egyenlőség. Az ügyvédek szerint az izlandi parlament megsértette a szigetország törvény előtti egyenlőséget előíró alkotmányát azzal, hogy “mindössze egyetlen személy ellen emelnek vádat önkényes alapon, objektív megalapozottság és jogi érvek nélkül”. A védők az ügyész lecserélését és a vizsgálat érvénytelenítését is kérték, hangsúlyozva, hogy az ügyben nem folytattak le valódi bűnügyi vizsgálatot, a vádirat nem világos, a vádpontok nem elég pontosak.

Sidrigur Fridjonsdottir ügyész viszont úgy vélte, Haarde bármikor nyilatkozatot tehetett volna a nyomozók előtt. Megjegyezte, hogy ebben az ügyben az eljárás meglehetősen különbözik az általánosságban vett büntetőperekétől, de úgy vélte, semmilyen módon nem sérti a Landsdomurra vonatkozó jogszabályokat.

Haarde 2009 januárjában, betegség miatt mondott le tisztségéről, pár hónappal a 2008. októberi pénzügyi vihar után, amely tönkretette a szigetország bankjait. Azt vetik a szemére, hogy nem hozta meg időben a szükséges intézkedéseket a válság ellen, s emiatt sokan elveszítették a munkájukat vagy a megtakarításaikat.