Nagyvilág

Holtan találtak meg két eltűnt német segélymunkást Afganisztánban

A két férfinak az előző hónapban veszett nyoma, miután túrázni indultak. Azt egyelőre nem tudni, hogy lázadók, vagy bűnözők végeztek velük.

A holttesteket az afgán fővárostól, Kabultól északra fekvő Parván tartományban találták meg, a jelek szerint agyonlőtték őket – közölte a tartomány kormányzója. Egy tartományi szóvivő nomádokat gyanúsított meg a gyilkosságokkal. A tálibok pedig azt mondták, hogy nem tudnak semmit a két német sorsáról, és tagadták, hogy közük lenne eltűnésükhöz.

A két német közül az egyik, egy 69 éves szászországi férfi egy keresztény segélyszervezetnek dolgozott, társa, egy 59 éves férfi Baden-Württembergből a Társaság a Nemzetközi Együttműködésért (GIZ) nevű német állami szervezetnek. Túrázni indultak Kabulból a Hindukus hegységbe, a Szalang-hágóhoz, amikor elrabolták őket, de nem lehet tudni, hogy köztörvényes bűnözők vagy a kormányellenes, radikális iszlamista tálibok.

A GIZ munkatársainak szabadidejükben is be kell tartaniuk a szigorú biztonsági előírásokat, nem utazgathatnak kedvükre olyan, közbiztonsági szempontból ingatag országokban, mint Afganisztán.

Az emberrablás jövedelmező üzletág a koldusszegény muzulmán országban. Négy éve két német mérnök esett a tálibok fogságába Vardak tartományban. A túszejtők egyiküket agyonlőtték, társa 85 nap után kiszabadult. Szintén 2007 nyarán egy keresztény segélyszervezetnek dolgozó fiatal német nőt hurcoltak el egy kabuli gyorsétteremből, őt egy nappal később az afgán biztonsági erők kiszabadították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik