Nagyvilág

Az Egyesült Államok ismét adócsalók adatait követeli Svájctól

Az amerikai hatóságok keddig adtak határidőt Svájcnak arra, hogy amerikai adócsalók adatait adja át nekik.

A SonntagsZeitung című napilap információi szerint James Cole amerikai igazságügy-miniszterhelyettes egy augusztus 31-én kelt levelében adott ultimátumot a svájci hatóságoknak. Cole elsősorban a második legnagyobb svájci banktól, a Credit Suisse-től vár “gyorsan sok” adatot, de további mintegy tíztől is.

Az amerikai hatóságok olyan magánszemélyekkel és alapítványokkal kapcsolatban várnak minden lehetséges adatot, akik vagy amelyek 2002 és 2010 júliusa között legalább 50 ezer dollárnyi összeget helyeztek el valamely svájci bankban.

Az Egyesült Államok korábban elérte, hogy a legnagyobb svájci bank, az UBS kiszolgáltassa neki 4450 olyan amerikai ügyfelének adatait, akit adócsalással gyanúsított. A banknak ezenkívül 780 millió dollár büntetést is kellett fizetnie az adócsalásban való bűnrészességéért. Ha az UBS ezt nem tette volna meg, akkor elveszítette volna egyesült államokbeli működési jogát.

A SonntagsZeitung név nélkül idézett egy bankárt, aki szerint a most érintett bankoknak összesen 2 milliárd svájci frank büntetést kell majd fizetniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik