Külföld

Szex és politika

admin
admin

2011. 09. 04. 13:20

A politikus szerethetõsége létfontosságú eladhatósága szempontjából. Az országfüggõ, hogy milyen politikusra vágynak a szavazók, de a magánélet rendezettsége majdnem mindenhol alapfeltétel - állítja az elemzõ. Vélemény.

A politikai marketing egyik legfontosabb terméke maga a politikus. A politikus, akit el kell adni a szavazóknak. A tömegpártok programjai a fejlett világban, elsõsorban Nyugat-Európában szinte megkülönböztethetetlenek, így erõsen felértékelõdött az arc, aki a pártot megjeleníti. A gyõzelemre pályázó politikus szerethetõ imázsa létfontosságú a sikerhez. Általános recept nincs. Ország-és helyzetspecifikus, hogy milyen politikusra vágynak a szavazók. A magánélet rendezettsége azonban a legtöbb esetben alapfeltétel. Természetesen nem a valóságban kell mindennek rendben lennie, hanem a nyilvánosság számára nem szivároghatnak ki olyan információk, amelyek komolyan rombolnák a politikus imázsát. Akik közszereplést vállalnak, azoknak a magánélet valamennyi területe, így a szexuális élete is a figyelem középpontjába kerülhet. Nemcsak a nemi orientáció kérdése, hanem különféle szexuális kalandok, kicsapongások is gyakran válnak politikai ügyekké.

A franciák, olaszok megengedõbbek

Az elmúlt hónapokban Dominique Strauss-Kahn politikusi karrierje ért véget egy New York-i szobalány vádjai miatt. A bíróság az ügyész kérésére ejtette ugyan a nemi erõszak és a törvénytelen fogva tartás vádjait Strauss-Kahn ellen, ám a közvélemény kételyeit nem sikerült maradéktalanul eloszlatni. Az indok egyszerû: Strauss-Kahn a szûkebb nyilvánosságban közismert volt nõügyeirõl, így a média által bõven és számos pikáns részlettel feltálalt történet teljesen hihetõ volt a világ számára. A közvélemény egy ilyen vádat nem felejt el, Strauss-Kahn esélye, hogy Sarkozy kihívója legyen a francia elnökválasztáson szertefoszlott. Pedig a franciák nem prûdek, ráadásul sok mindent megbocsátanak politikusaiknak. A francia elnökök tekintélyes sora, Mitterand, Chirac és Sarkozy is közismerten szoknyabolond volt, Sarkozy megválasztása után el is vált, hogy korábbi szeretõjével, Carla Bruni modell-énekesnõvel élhessen.

Fotók: MTI / EPA

Fotók: MTI / EPA

Természetesen a DSK szoknyapecér életmódjáról szóló pletykák és a nemi erõszak vádja miatti letartóztatás nem esik hasonló elbírálás alá.

A politikában szinte példa nélküli Móse Kacav volt izraeli államfõ esete, õt nemi erõszak és egyéb szexuális bûntények miatt hét év letöltendõ börtönre ítélték.

Ugyanakkor Silvio Berlusconi imázsába egyszerûen beépült „csajozós” életmódja, amelyet az olasz közvélemény egy része kellõ humorérzékkel kezel. Néhány elemzõ még azt is megkockáztatta, hogy az olaszokat jobban zavarta a „macsó Berlusconi” egyik szeretõje által megszellõztetett állítólagos impotenciája, minthogy vádat emeltek a miniszterelnök ellen kiskorú prostituálttal létesített kapcsolat és a prostituált érdekében elkövetett hivatali visszaélés miatt.

A német prûdség és a brit hidegvér

A német közvélemény kevésbé toleráns, amit egy idei botrány is bizonyít. Christian von Boetticher, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Schleswig-Holstein tartományi vezetõje, a helyi CDU miniszterelnök-jelöltje kénytelen volt megválni hivatali tisztségétõl, amikor nyilvánosságra került, hogy néhány hónapon keresztül viszonyt folytatott egy 16 éves tinilánnyal, akit a Facebookon ismert meg.

A hagyományosan fejlett bulvársajtót fogyasztó Nagy-Britannia is bõvelkedik címlapos szexbotrányokban. Csak az elmúlt években találkozhattunk közpénzen bérelt szexcsatornával, lefotózott nemi aktussal a parlamentben, repülõtéri sajtótájékoztatón bejelentett házasságtöréssel vagy éppen filmre vett miniszteri kannabiszfogyasztással két call girllel egy ágyban. Az ország legnagyobb botránya 1963-ban történt. A három éve hivatalban lévõ konzervatív MacMillen-kormány hadügyminisztere, John Profumo viszonyt folytatott az ismert, szado-mazo körökben mozgó call girllel, Christine Keelerrel. A miniszter egy darabig tagadott, majd lemondott, miután kiderült, hogy Ivanov, szovjet katonai attasé is a hölgy ügyfelei között volt. A botrány addig gyûrûzött, míg a megrendült egészségû kormányfõ egész kormánya távozott.

Az Egyesült Államokban már az alapító atyák, köztük Benjamin Franklin vagy Thomas Jefferson is gyakran kereste a boldogságot házasságukon kívül, akár a rabszolgáik között. A legendás Franklin D. Roosevelt elnök sem felesége, hanem szeretõje karjai között halt meg. Ma már köztudottak a Kennedy fivérek nõügyei is (például mind JFK, mind Bobby viszonyt folytatott Marilyn Monroe-val) a maguk idejében nem voltak ismertek a széles nyilvánosság számára, így nem rombolták az országos vezetõ imázsát. Az amerikai sajtó a hetvenes évek közepéig távolságtartással kezelte az ügyeket, mígnem Wilbur Mills, a kongresszus adóügyi bizottságának elnöke belebukott egy sztriptíztáncosnõvel folytatott viszonyába. Ám a nagy áttörést a Bill Clinton-Monica Lewinsky ügy hozta meg, s került ekkor elõször az elnök szexuális élete a figyelem középpontjába. A 21 napos, a média teljes nyilvánossága elõtt zajló eljárás nagyon megviselte Clintont, és átformálta a világnak az amerikai demokráciáról alkotott képét, ám végül a vádak elejtésével, illetve az elnök hivatalban maradásával ért véget.

 Anthony Weiner bejelentette lemondását, miután kiderült, hogy az elmúlt három évben féltucatnyi ismeretlen nõnek küldözgetett magáról szeméremsértõ fényképeket és erotikus üzeneteket az interneten.

Anthony Weiner amerikai képviselõ bejelentette lemondását 2011 júniusában, miután kiderült, hogy az elmúlt három évben féltucatnyi ismeretlen nõnek küldözgetett magáról szeméremsértõ fényképeket és erotikus üzeneteket az interneten.

Pártsemleges kis magyar pornográfia

Magyarországon a bulvársajtóban a legritkább esetben bukkannak fel politikusi szexbotrányok. Ez nem meglepõ, hiszen a magyar bulvármédia a sztárokkal kapcsolatban is általában a „friendly gossip” irányt követi, azaz a sztárokkal és az õket alkalmazó csatornákkal együttmûködve inkább építik, és nem rombolják a celebek imázsát. A magyar politikusok így nyugodtan alhatnak (bárki ágyában), hiszen nagy valószínûséggel politikai karrierjüket ez nem sodorja veszélybe. A legfelsõ szintekig elérõ pletykák és nyílt titkok persze a rendszerváltás óta jelen vannak a nyilvánosságban, ám a politikusok szexuális élete a legtöbb esetben még tabu a média számára

A legnagyobb figyelmet eddig talán Jakab István 2007-es lebukása kapta. A fideszes politikust, a gazdatüntetések szervezõjét még 2007 elején kapta rajta 24 évvel fiatalabb titkárnõjével felesége, miután több napig nem ment haza. A szintén fideszes Deutsch Tamásnak még sportminisztersége idején szülte meg negyedik gyerekét minisztériumi titkárnõje, ám második, Für Lajos lányával kötött házasságát is felbontotta 2008-ban, miután napvilágot látott, hogy megromlott házassága mellett új barátnõje is van.

Országos politikai lapok címlapjára is került már politikus magánélete. Az korábbi külügyminiszter és MSZP-elnök Kovács László Endrényi Éva üzletasszonnyal folytatott viszonyának az intimitásig menõ részletei elõbb a Reformban, majd a Napi Ászban és a Blikkben láttak napvilágot. Az elhagyott és ezért bosszúvágytól fûtött szeretõ nemcsak úgy nyilatkozott, Kovács egy focicsapatnyi szeretõt tartott, de a Blikk öles fotóval mutatta meg Kovács nála felejtett, majd a laphoz eljuttatott alsónadrágját is.

Tõkés László válópere is komoly médiafigyelmet kapott. A királyhágómelléki református püspök felesége részletesen megindokolta válókeresete okát, többek közt férje hûtlenségével, lelki terrorjával, abszurd szokásaival indokolta döntését.

A közösségi média szárnyalása azonban átalakíthatja a jelenlegi viszonylag biztonságos légkört, hiszen a blogokra, a Facebookra nem jellemzõ az a mértéktartás, amelyet a hagyományos és jobban ellenõrizhetõ sajtó követ. Sokszor nyomozni sem kell, hiszen a politikusok magukat buktatják le. Kiskunmajsa fideszes alpolgármestere idén februárban került a médiaérdeklõdés középpontjába. Abonyi Henrik, aki a Darvas József Általános Iskola igazgatója is, Facebook-oldalán homoerotikus beszélgetést folytatott több fiú diákjával, többek közt „ribanckáimnak” szólítja a fiúkat, de olyan kifejezéseket is használ, mint az „elpi…lak” és a „ka…tok be”. Abonyit lemondásra szólították fel, de a helyén maradt, és azzal védekezett, hogy profilját feltörték.

A szerzõ kommunikációs szakember, az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatója

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.