Külföld

Marad a börtönben Tóásó

admin
admin

2011. 09. 04. 10:28

Elutasította a hétvégén az illetékes bolíviai bíró Tóásó Elõd és ugyancsak összeesküvéssel vádolt horvát társa Mario Tadic szabadlábra helyezési kérelmét.

Az Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására szõtt összeesküvéssel vádolt Tóásó és Tadic ügyvédje, Gerardo Prado arra hivatkozva kérte védencei szabadlábra helyezését, hogy a letartóztatásuk idején – 2009. április 16-án – érvényben lévõ rendelkezések értelmében az elõzetes letartóztatás ideje maximum 18 hónap lehet, ennél tovább senkit sem lehet börtönben tartani bírói ítélet nélkül. Tóásó és Tadic már 28 hónapja van elõzetes letartóztatásban.

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevû szállodájában lõtték le a bolíviai születésû, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkezõ Tóásó Elõdöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy “terrorista csoportot” számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Ricardo Maldonado, az illetékes La Paz-i bíró szombaton jelentette be egy meghallgatáson, hogy elutasította a szabadlábra helyezési kérelmet, mivel egy 2010-es bolíviai törvény – amely módosította az eljárási szabályokat – maximum 36 hónapra emelte a bírói ítélet nélküli elõzetes letartóztatás idõtartamát. A bolíviai fõváros bíróságán tartott meghallgatáson megjelent Tóásó és horvát társa is, ügyvédjük kíséretében.

Marcelo Soza, a vádat képviselõ fõügyész a La Paz-i meghallgatást követõen jelentette be, hogy a peres eljárás elsõ szakaszának záró meghallgatására szeptember 27-én kerül sor, s ezt követõen lép az ügy a tárgyalási szakaszba.

Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban az idén április közepén kezdõdött az ügyben az elõzetes meghallgatás, amely végén, még tavasszal az illetékes bíró a bizonyítékok megalapozatlansága miatt elutasította a tényleges per megkezdését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.