Nagyvilág

Rendőrök csaptak össze tüntetőkkel Londonban

Szélsőjobboldali tüntetők tűztek össze rendőrökkel a brit fővárosban, ahol a közelmúltban több körzetben is betiltották a demonstrációkat, felvonulásokat.

A tavalyelőtt alakult iszlámellenes Angol Védelmi Liga (English Defense League – EDL) hívei a főként muzulmánok lakta londoni Tower Hamlets negyedben tüntettek. Közülük egyesek üvegekkel és petárdákkal dobálták meg a rendfenntartókat – rohamrendőröket, lovas- és kutyás rendőröket -, akikkel dulakodni is kezdtek.

Az EDL a harmadik világból Nagy-Britanniába történő bevándorlás megakadályozását tűzte zászlajára, s bár azt állítja magáról, hogy békés szervezet, korábbi megmozdulásai gyakran torkolltak erőszakba.

Tehersa May brit belügyminiszter augusztusban 30 napra betiltotta a tüntetéseket hat londoni körzetben, de Tower Hamlets nem tartozik ezek közé, így a hatóságoknak a szombati megmozdulást nem állt jogukban megakadályozni. A brit főváros utcáin azonban megerősítették a rendfenntartókat, szombaton több mint háromezer ember ügyelt a rendre.

Mivel a Londonban augusztusban kirobbant, s több már brit városra átterjedt zavargásokban bevándorló családok számos fiatal tagja vett részt, a hatóságok attól tartanak, hogy összecsapások robbanhatnak ki fiatal bevándorlók és angol nacionalisták között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik