Nagyvilág

100 millió dollár a tét a mûkincsperben

Az illetékes bíró úgy határozott, hogy a Herzog-gyûjtemény örökösei folytathatják a pereskedést a magyar állam ellen a holokauszt alatt lefoglalt, több mint 100 millió dollárt érõ mûkincsek visszaszerzéséért.

A bíró ugyanakkor a per alapját képezõ, több mint 40 festmény közült 11-gyel kapcsolatban elutasította az örökösök igényét. Herzog Mór Lipót gyûjteményében a többi között El Greco és Francisco de Zurbarán alkotások is találhatók. Herzog dédunokája, David de Csepel és két másik örökös azt szeretné elérni, hogy több magyar állami múzeum szolgáltassa ki nekik az általuk õrzött mûkincseket.

Herzog 1934-ben hunyt el. Kollekcióját, amely a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, a felesége 1940-ben bekövetkezett halála után a három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyûjtemény szétforgácsolódott; a nácik, a Vörös Hadsereg, valamint a magán tolvajok fosztogatása után megmaradt darabokat a kommunista magyar kormány lefoglalta.

Szakértõk szerint a magyar zsidók haláltáborba küldéséért felelõs Adolf Eichmann is gazdagította képtárát a Herzog-vagyonból.

A Herzog-örökösök által követelt alkotásokat jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépmûvészeti Múzeumban, az Iparmûvészeti Múzeumban, valamint a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen õrzik.

Georg Pencz 16. századi német festõ Sigismund Baldingerrõl készített portréja, amelyet a német állam tavaly szolgáltatott vissza a Herzog örökösöknek, júliusban 5 millió fontért kelt el egy Christie’s-árverésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik