Nagyvilág

Megvan az új japán kormány

A nap folyamán Aklihto császár elé terjesztik az egész névsort, és hivatalosan az uralkodó nevezi ki a minisztereket.

Japánban a két legfontosabb tárca, a pénzügyi és a külügyi élére a szigetország politikai életében fiatalnak számító politikusok kerülnek, vált ismertté Tokióban, miután héten a miniszterelnöki posztra választott Noda Josihika pénteken bemutatta kormányának tervezett összetételét.

A pénzügyminiszteri teendőket – amelyeket Noda az előző, Kan Naoto vezette kormányban ellátott – a 49 éves Azumi Dzsunra bízta, külügyminiszternek pedig a 47 éves Gemba Koicsirót nevezte ki.

Azumi eddig soha nem volt kormánytag, korábban újságíróként dolgozott, az NHK televízió műsorvezetője volt, majd a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) parlamenti kapcsolatokért felelőseként tevékenykedett,

Elemzők szerint azért esett rá Noda választása, mert lényegében maga a miniszterelnök akarja irányítani a háttérből Japán pénzügypolitikáját, amelyre az elkövetkezendő időszakban rengeteg megpróbáltatás vár, kezdve a tavaszi cunami okozta károk felszámolásától az energetikai válságon át a felduzzadt államadósság csökkentéséig. A hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva Japán államadóssága 200 százalék; ez jócskán meghaladja az euróövezeten belül legsúlyosabb helyzetben lévő Görögország (150%) és Olaszország (120%) eladósodottságának mértékét.

A külügyminiszternek jelölt Gemba a volt kabinetben a nemzeti stratégiával megbízott miniszteri posztot töltötte be. A hírek szerint nem rendelkezik diplomáciai tapasztalatokkal, de a kormányzó pártban fontos szerepet játszik, és Noda egyik bizalmasa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik