Nagyvilág

Kadhafi-kémek a lázadók vezérkarában

Kettõs ügynököket alkalmazott Moammer Kadhafi, hogy információkat szerezzen a felkelõk hadi terveirõl - derül ki azokból a dokumentumokból, amelyet az al-Dzsazíra televízió talált a titkosszolgálatok vezetõjének irodájában.

A líbiai felkelõk mozgalmának legmagasabb vezetõi szintjein is jelen voltak Moammer Kadhafi kémei, egészen addig, amíg a felkelõk csaknem két hete elfoglalták Tripolit. Erre a megdöbbentõ következtetésre jutott az al-Dzsazíra televízió, amikor riportot készített a líbiai fõvárosban.

Az arab hírtelevízió stábja bejutott a bukott líbaiai vezetõ titkosszolgálatának központjába. A szökésben lévõ hírszerzési fõnök, Abdullah asz-Szenuszi íróasztalán olyan dokumentumokat találtak, amelyeket kémek jelentései alapján állítottak össze.

Az egyik iratban például térképek vannak, azoknak a hadmûveleteknek a leírásával, amelyeket a felkelõk hivatalos szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) tervezett vidéki nagyvárosok, például Azzavija elfoglalására. Pontosan megírták az is, hogy az ellenzékieknek milyen típusú fegyvereik és milyen katonai jármûveik vannak.

Az iratokból az is kiderül, hogy a lázadók fegyvercsempészésre használták a líbiai határnál azokat a menekülttáborokat, amelyek Katari, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok segítségével állítottak föl. A kémek szerint a tunéziai miniszterelnök jóváhagyta, hogy a határnál lévõ menekülttáborokat katonai bázisként használják a felkelõk.

“Négykerékmeghajtású jármûvek és automata fegyverek vannak elrejtve a sátrakban a menekülkttáborokban” – áll az egyik kémjelentésben. Az ügynök ugyanebben az iratban az ÁNT néhány vezetõjét is megnevezte, akit szerinte meg kellene ölni, mert ez zavart okozna a lázadók soraiban.

Az információért cserébe az ügynök három dolgot kért a líbiai kormánytól: egy luxusautót (lehetõleg fehér BMW-t), egy “rendkívüli” pénzösszeget és egy mûholdas telefont.

Moammer Kadhafi nem csak kettõs ügynököket foglalkoztatott. Kémhálózata arra is képes volt, hogy szigorúan titkos e-maileket “fogjon el”, például azokat, amelyeket az ÁNT egyik vezetõje, Mahmúd Dzsibril küldött. Az egyik elektronikus levél a ciprusi külügyminisztertõl érkezett, aki látogatást tervezett az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetõinél Benghaziban.

A titkosszolgálatok fõhadiszállásán talált iratokból az is kiderül, hogy Kadhafi az egész világon kémkedésre használta a kormányhivatalnokokat. A nagykövetségeken például jelentéseket írtak azokról a külföldön élõ líbiaikról, akik az ellenzéket támogatták.

Az al-Dzsazíra szerint több ezer titkos dokumentum jutott a napokban a felkelõk kezébe, és ezek közül néhány magukat a lázadók vezetõit is kellemetlen helyzetbe hozhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik