Nagyvilág

A temetéseken is spórolnak a csehek

A statisztikai hivatal szerint jelenleg a temetések mintegy 35-40 százaléka zajlik le szertartás nélkül az országban, míg tíz éve ez alig 10-15 százalék volt.

Már a temetéseken is spórolnak a csehek: az utóbbi időben egyre többen választják a szertartás nélküli temetést az országban.

Egy hagyományos, szertartással kísért temetés legalább 20 ezer koronába kerül, de a díszesebb, előkelőbb temetések ára 30-35 ezer korona is lehet. Miután három éve a kormány megszüntette az addigi 7 ezer koronás állami temetkezési támogatást, sokaknak gondjuk akadt elhunytuk méltó örök nyugalomra helyezésével.

Csehországban az elhunytak mintegy 70 százalékát elégetik krematóriumban, és csak harminc százalékuk kerül sírba. A krematóriumokban jelenleg 7-10 ezer korona a halottak szertartás nélküli elhamvasztása.

A nagy temetkezési vállalatok a válság következtében számos újítást vezettek be. A koszorúk, virágok kölcsönzése már korábban is ismert volt, újabban azonban a temetkezési vállalatok részletfizetésre is vállalják a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik