Nagyvilág

Tíz éve ellopott Rubens-képet találtak meg Görögországban

A festmény egy belga múzeumból lopták el tíz éve.A felbecsülhetetlen értékű alkotást a görög kulturális minisztérium őrzi.

A hatósági akcióban két embert letartóztattak, mindketten görögök, de sem a rendőrség, sem pedig a görög kulturális minisztérium nem adott további felvilágosítást a rajtaütésről. Peter Paul Rubens XVI. századi képének jogos birtokosa, a belga múzeum annyit közölt, hogy az ügyben még mindig folyik a nyomázás.

Az 1608-ból – más források szerint 1618-ból – származó alkotást 2001-ben lopták el, a művet “különösen nagy jelentőségű” festményként tartják számon – emlékeztetett a kulturális minisztérium. A felbecsülhetetlen értékű képet megvizsgálták és eredetinek találták a minisztérium szakértői – közölte a rendőrség, amely jelenleg műkincsrészlegén őrzi az alkotást.

Mivel egyelőre nem közölték, Rubens mely alkotásáról van is szó, a közvélemény csak találgatni tud. 2001-ben a genti Szépművészeti Múzeumból elloptak egy Rubensnek tulajdonított olajvázlatot. A maszkot viselő három elkövető a flamand festő egy másik alkotását, a Krisztus megostorozása című festményt is letépte a falról, de ez utóbbit menekülés közben eldobták.

A görög kulturális minisztérium és a rendőrség közlése szerint későbbi időpontban, talán a jövő héten a nyilvánosság elé tárják a képet.

Csütörtökön egy másik akcióban hat görögöt tartóztattak le, három prehisztorikus bronztárgyat, egy fémpecsétet és egy arab kéziratot találtak náluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik