Nagyvilág

Oroszország a beszláni túszejtésre emlékezik

Háromnapos virrasztással emlékeznek a beszláni általános iskolában hét éve történt túszejtés több mint háromszáz halottjára.

Az észak-oszétiai Beszlánban 2004 szeptember elsején több mint 1200 gyereket és felnőttet ejtettek túszul terroristák. A három napig tartó túszdráma véres kiszabadító akcióval ért véget, amelyben 334 ember, köztük 186 gyermek vesztette életét.

A virrasztás csütörtökön délelőtt kezdődött és szeptember 3-án délig tart, 51 órán és 50 percen át, pontosan annyi ideig, amennyit a túszok az iskola terroristák által elfoglalt tornatermében töltöttek. A virrasztás kezdete előtt gyászistentiszteletet tartottak az iskola udvarán, és ezt pénteken és szombaton megismétlik.

Ebben a közel három napban Beszlánban virágokat, gyertyákat visznek az emberek az iskolarom udvarára, a Gyász Fája emlékműhöz, az emléktemetőhöz, ahol az áldozatokat eltemették. Ezekben a napokban Beszlánban minden évben csend van: ilyenkor a Beszláni Anyák szervezet kérésére nem tartanak semmiféle rendezvényt, hangosabb megmozdulást.

A gyászceremónia évek óta változatlan: 9.15-kor megszólal az iskola csengője, és a gyászolók vizet visznek, elhelyezik virágaikat az épület udvarán és a tornateremben, ahol kifüggesztették az áldozatok fényképeit. Szombaton 13.05-kor, amikor hét évvel ezelőtt az első robbanás történt az iskolában, a beszláni iskolások minden halálos áldozat után egy, azaz összesen 334 fehér léggömböt eresztenek fel, és egy metronóm hangjára felolvassák az áldozatok neveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik