Külföld

A halálbüntetés eltörlésérõl vitáznak

admin
admin

2011. 09. 01. 14:20

Japánban több politikus is parlamenti vitát kezdeményezett arról, hogy eltöröljék-e a halálbüntetést. Közvélemény-kutatások szerint a japánok több mint nyolcvan százaléka azt akarja, hogy ne változzon a büntetõ törvénykönyv.

“Ha valaki gyilkosságot követett el, akkor az az egyetlen módja annak, hogy bûnhõdjön, ha kivégzik” – mondta egy japán nõ, akinek lányát elrabolta, majd megölte három férfi. Véleményével nagy többségben van: az al-Dzsazíra televízió riportja szerint a japánok 86 százaléka támogatja a halálbüntetés fenntartását.

Ugyanakkor olyanok is vannak, akik erkölcsi megfontolásból fenntartással kezelik a legsúlyosabb büntetést, és társadalmi vitát kezdeményeznek a halálbüntetés eltörlésérõl. Közéjük tartozik például az a férfi, akinek tíz éve megölték egyetlen testvérét. Masaharu Harada bocsánatkérõ levelet kapott a gyilkostól, akit ennek ellenére ki akarnak végezni.

“Lehet, hogy vannak olyanok, akik örömüket lelik abban, ha valakit kivégeznek, de szerintem ez nem igazi büntetés. A bocsánatkérés egyfajta gyógyír” – mondta a japán férfi a hírtelevíziónak.

Néhány politikus hamarosan a tokiói parlament elé vinné az ügyet. “Ahogyan egy embernek sem szabad ölnie, ugyanúgy egy nemzetnek is meg kellene ezt tiltani” – érvel Hirotami Murakosi képviselõ.

Több politikus is hangsúlyozza, hogy Japán megbecsülése javulna, ha eltörölnék a halálbüntetést, ahogyan azt az Európai Unió is elvárja tagországaitól.

A közhangulatot ismerve nem sok esély van arra, hogy megváltoztassák a büntetõ törvénykönyvet. Japánban jelenleg több mint 120 ember van siralomházban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.