Külföld

Sokan belehalnak a kínzásokba Szíriában

admin
admin

2011. 08. 31. 10:50

Csaknem kilencvenen haltak meg a szíriai börtönökben az utóbbi öt hónapban - közölte az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet. Az utcai demonstrációkon is egyre több a halálos áldozat Szíriában.

Ütlegek, kínzások, égési és vágott sebek láthatóak a holttesetken azokon a videófelvételeken, amelyeket az áldozatok holttestérõl készítettek, miután átadták azokat a szíriai családoknak.

Az Amnesty International szerint 2011 elõtt évente átlagosan öten haltak meg a szíriai börtönökben, az utóbbi öt hónapban viszont már 88 halálesetrõl lehet tudni. Mindannyian azután haltak meg a börtönökben, hogy Szíriában március derekán népfelkelés tört ki az országot irányító rezsim ellen.

A nemzetközi emberi jogi szervezet Genfben nyilvánosságra hozott összesítése szerint a 88 elhunyt rab mindegyike férfi, 10-en közülük kiskorúak voltak. Az Amnesty International úgy tudja: a rendszerellenes tüntetéseken tartóztatták le õket, és 52 esetben elég bizonyítéka van arra, hogy a börtönökben ért kegyetlen bánásmód okozta a rabok halálát.

“A rácsok mögött történt halálesetek tömeges méreteket öltöttek, ez ugyanazt a brutalitást jelzi, amellyel naponta lehet találkozni Szíria utcáin” – mondta a BBC-nek Neil Sammonds, az Amnesty munkatársa.

Az arab országban változatlanul üldözik a Bassar al-Aszad elnök ellen tüntetõket. Ellenzéki aktivisták szerint a biztonsági erõk tegnap több helyen is a tömegbe lõttek, legalább hét ember meghalt, sokan megsebesültek. Egy nappal korábban, a ramadán zárónapján legkevesebb 17 embert öltek meg a katonák.

Az ENSZ szerint legkevesebb 2200 embert gyilkoltak meg a tüntetéseken március közepe óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.