Nagyvilág

Bírálják Kínát tibeti szerzetesek elítélése miatt

A szerzeteseknek azért kell bűnhődniük emberölés miatt, mert elbújtatták egyik társukat, aki Kína-ellenes akcióként felgyújtotta magát.

Az Egyesült Államok és több emberjogi szervezet is bírálta szerdán Kínát, amiért szándékos emberölés vádjával súlyos börtönbüntetésre ítélt három tibeti buddhista szerzetest, akik segédkeztek egy társuk önégetésében a Kína-ellenes tiltakozás egyik központjának számító Kirti kolostorában.

A fiatal bonc (szerzetes) még márciusban gyújtotta fel magát, hogy felhívja a világ figyelmét a három évvel ezelőtt vérbe fojtott tibeti Kína-ellenes felkelésre. Egy szecsuani bíróság hétfőn 11 év börtönre ítélt egy szerzetest, aki elbújtatta önégető társát, kedden pedig az üggyel összefüggésben 10, illetve 13 év börtönt kapott két másik bonc. A bíróság felbujtással és azzal vádolta a szerzeteseket, hogy segédkeztek 16 éves társuk öngyilkosságában.

“Ezekkel az ítéletekkel a kormány azt üzente, hogy kész a harcra, s egyre frusztráltabb, amiért a kirti kolostor nem hódol be neki” – állapította meg Phelim Kine, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet hongkongi munkatársa. “Ez egy nyilvánvalóan igazságtalan ítélet, amelyet tisztán politikai vádak alapján hoztak” – mondta a HRW egy másik munkatársa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kirti kolostor szerzetesei ellen “példátlan üldözés” folyik, és már több tucat boncot tartanak fogva önkényesen a hatóságok.

Az ítéletekkel kapcsolatban az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki: “Felszólítjuk a kínai vezetőket, hogy a tibetiek követeléseire válaszul változtassanak azon a politikán, amely feszültségekhez vezetett a tibeti régióban, és óvják meg a tibetiek nyelvi, kulturális és vallási autonómiáját” – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Egy Tibettel foglalkozó nemzetközi szervezet, az International Campaign for Tibet (ICT) egyik munkatársa, Kate Saunders úgy véli, az, hogy egy szerzetest elítéltek, csak mert védeni próbálta egy társát, tovább fogja súlyosbítani a kirti szerzetesek szenvedéseit. Saunders szerint a kínai kormány az ítéletekkel az önégetés valódi okáról akarja elterelni a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik