Nagyvilág

Ultimátum Kadhafi híveinek

A felkelõk szombatig adtak haladékot a Moammer Kadhafihoz hû csapatoknak, hogy megadják magukat. Ha nem teszik, katonai erõvel végeznek velük.

Musztafa Abdul Dzsalil, a líbiai felkelõk Átmeneti Nemzeti Tanácsának (ÁNT) vezetõje közölte, hogy az ultimátum Moammer Kadhafi szülõvárosának, Szirtnek és az összes többi városnak a lakóira is vonatkozik.

“Nem akarjuk a katonai megoldást választani, de nem várhatunk tovább – mondta Dzsalil benghazi sajtótájékoztatóján.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a líbiai vezetõ hol van. Pletykák keringenek arról, hogy szülõvárosában, Szirtben tartózkodik, esetleg az erõi által ellenõrzött Bani Walidban, a fõvárostól délkeletre vagy Tripoliban.

Felesége Szafia, egyik fia, Hannibál, lánya Aisa és fogadott fia, Mohamed Algériába menekült. A felkelõk felháborodtak azon, hogy Algéria felajánlotta a Kadhafi család tagjainak, hogy egy harmadik országba távozzanak. Az ÁNT mindenképpen le akarja tartóztatni, és bíróság elé akarja állítani õket.

A BBC tudósítása szerint a Tripoli irányítását már megszerzõ felkelõk Szirt ostromára készülnek, de tartani lehet attól, hogy kemény ellenállásba ütköznek, és a harcok elhúzódhatnak.

Közben négy tömegsírt találtak Líbiában. Az ÁNT igazságügyi minisztere azt mondta, hogy az egyik Tripoli közelében van, Ain Zarában, az úgynevezett Hamisz-brigádok laktanyájánál.

A 28 éves Hamisz, Kadhafi ezredes legfiatalabb fia és az apjához hû hadsereg egyik elitalakulatának a parancsnoka volt. A napokban megölték a felkelõk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik