Nagyvilág

Vendégmunkásokat erõszakoltak meg Kadhafi katonái

Tripoli környékén élõ vendégmunkások azt állítják, hogy mintegy húsz nõt megerõszakoltak a kormánykatonák, mióta ez ellenzéki ostrom megkezdõdött két hete a fõváros ellen.

A vendégmunkások egy táborban éltek egy elhagyott halászkikötõben, Tripolitól 27 kilométerre nyugatra. Két nigériai nõ azt mondta az al-Dzsazíra televíziónak, hogy õket is megerõszakolták a Moammer Kadhafit támogató egységek katonái.

“Augusztus 19-én fegyveresek hatoltak be a táborba. A levegõbe lövöldöztek, és azt kiabálták, hogy Isten hatalmas. Azon az éjszakán erõszakoltak meg minket, úgy, hogy fegyvert fogtak ránk” – mondta a két nigériai az arab hírtelevíziónak.

A két nõ két éve él Líbiában, Tripoliban dolgoztak egy családnál, majd júniusban kerültek a kikötõbe. Csakúgy mint sokan mások, akik Csádból, Szenegálból és más afrikai országból jöttek dolgozni Líbiába, õk is a NATO-bombázások és az egyre hevesebb utcai harcok elõl menekültek el Tripoliból.

Az Orvosok Határok Nélkül nevû szervezet munkatársai is eljutottak ebbe a táborba. A nõk nekik is beszámoltak a támadásról. Pszichológusok segítenek feldolgozni a történteket az áldozatoknak.

A kikötõ az utóbbi hetekben embercsempészek paradicsomává vált. Sokan innen próbálnak meg az olaszországi Lampedusa szigetére jutni. Hafez Gaddour, Líbia olaszországi nagykövete azt mondta a RAI televíziónak, hogy Moammer Kadhafi személyesen tartotta ellenõrzése alatt az illegális kivándorlást, hogy „ezzel büntesse a NATO-országokat a bombázások miatt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik