Nagyvilág

Ment a régi, jött az új japán kormány

Kan Naoto után az eddigi pénzügyminiszter, Noda Josihiko alakít kormányt.

A kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) hétfõn választotta új elnökévé Noda Josihiko pénzügyminisztert. Az 54 éves politikust kedden már miniszterelnöki posztra is emelte a parlament, tekintve, hogy DPJ-nek kényelmes többsége van a törvényhozásban.

A képviselõházban leadott érvényes 475 szavazat közül 308 szólt mellette. A kormányfõ személyérõl a kevesebb hatalommal rendelkezõ felsõháznak is kell szavaznia kedden. A szenátusban azonban az ellenzék van többségben. Ha leszavazzák Noda személyét, akkor az alsóház ismét szavaz, és papírforma szerint a pénzügyminiszter ott megint gyõzni fog, ami megválasztását jelenti.

A hétfõi eredményes pártelnökválasztáshoz két fordulóra volt szükség, miután az elsõ fordulóban az öt jelölt egyike sem szerezte meg az abszolút többséget. A másodikba Noda és Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetõje jutott be. A versenybõl kiesett másik három jelölt már a döntõ szavazás elõtt jelezte, hogy Nodát támogatja.

A pénzügyminiszter végül 215-177 arányban nyert. Kan Naoto pénteken jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségérõl, ami egyúttal azt is jelenti, hogy távozik a kormány élérõl.

A 64 éves politikust – aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök – kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettõs csapás, a földrengés elõidézte szökõár és az azt követõ atomkatasztrófa következményeivel. Népszerûsége az utóbbi hónapokban 16 százalékra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik