Nagyvilág

44 halott Irén után

A hurrikánt politikai vihar követte. Itt a költségvetési purparlé.

Negyvennégyre emelkedett az Egyesült Államokban a trópusi viharrá “csendesült” hurrikán halálos áldozatainak a száma.
Irén mire elérte az Egyesült Államok északkeleti részét tizenegy szövetségi államban szedte áldozatait, de korábban tombolása a Dominikai Köztársaságban három, Puerto Ricóban pedig egy ember életét követelte.

Elvonulta után megkezdõdtek helyreállítási és a kárfelszámolási munkák. Kedden katasztrófa sújtotta övezetekbe látogat Janet Napolitano belbiztonsági és Tom Vilsack agrárminiszter. Útjuk Észak-Karolina és Virginia államokba vezet. New Yorkot “nagyjából” megkímélte a vihar, a nagyvárosban kezd visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba: megindult a forgalom mind a 22 metróvonalon, fogadnak gépeket a térség repülõterei is.

Megjött a politikai vihar is

Washingtonban az Irén hurrikán miatt újra fellángoltak a költségvetési viták, miután egy vezetõ republikánus politikus közölte, hogy a viharkárok elhárítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni.

“Igen, a szövetségi hatalomnak szerepet kell vállalnia és igen, megtaláljuk az ehhez szükséges pénzt. De biztosítanunk kell, hogy más területeken megtakarításokat hajtunk végre” – jelentette ki a Fox Newsnak nyilatkozva Eric Cantor, a képviselõházi republikánusok második embere.

“Értelmetlen csökkenteni a leendõ katasztrófák elhárítását segítõ programokat, hogy így fizessük ki a már bekövetkezett szükséghelyzetekbõl fakadó költségeket” – replikázott hétfõn kiadott közleményében Mary Landrieu demokratapárti szenátor.

Hétfõ este mintegy ötmillióan voltak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partján. A viharkárok, noha alatta maradnak a legrosszabb várakozásoknak, elérhetik a 10 milliárd dollárt. A veszteségekrõl hivatalos összesítés még nem készült, de már most nyilvánvaló, a Fehér Háznak pótlólagos költségvetési eszközökért kell fordulnia a kongresszushoz azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit.

A katasztrófa-elhárításért felelõs szövetségi ügynökség (Federal Emergency Management Agency, FEMA) kasszájában jelenleg 972 millió dollár van, ezért a szervezetnek le kellett állítani az elõzõ katasztrófák okozta károk elhárítását, hogy elég pénze maradjon Irén áldozatainak mentésére és megsegítésére.

A republikánus többségû képviselõház júniusban megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely a szeptember 30-án véget érõ pénzügyi évre 1 milliárd dollárral emelte meg a FEMA költségvetését, a következõ esztendõre pedig 2,65 milliárd dollárt irányoz elõ az ügynökség számára. A törvénytervezet értelmében a kormányzatnak máshonnan kell elvonnia a pénzt, ha ennél többre lenne szüksége. A demokrata többségû szenátus belbiztonsági bizottsága a törvényhozás elsõ munkanapján, szeptember 6-ám szavaz a maga tervezetérõl, amely jelentõsen eltér majd a képviselõházi dokumentumtól.

Barack Obama elnök 9 államban hirdetett szükségállapotot, amivel a mentésben és a helyreállításban való szerepvállalásra kötelezte a szövetségi kormányzatot. Az ország mély ideológiai megosztottságára jellemzõ, hogy Ron Paul texasi képviselõ és republikánus elnökjelölt kijelentette: az Egyesült államoknak nincs szüksége a FEMA-ra és a tagállamok önerõbõl is meg tudják oldali a katasztrófa-elhárítást.

A kanadai határ mentén fekvõ Vermont szövetségi államban azonban továbbra is siralmas a helyzet. A térségben 1927 óta nem volt a mostanihoz fogható árvíz. Az állam lakosainak valószínûleg még jó ideig a vihar okozta károk felszámolásával kell küzdeniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik