Nagyvilág

Újranyitott a francia nagykövetség Tripoliban

Újra megkezdte mûködését a francia nagykövetség Líbia fõvárosában, Tripoliban - közölte hétfõn a francia külügyminisztérium. Közben újabb 850 külföldit - zömmel arab vendégmunkásokat - menekítettek ki Tripoliból.

A hat hónap után újra megnyitott diplomáciai képviselet helyettes vezetõje az a francia diplomata, aki Párizs képviselõje volt az északkeleti országrészben, Bengáziban, a felkelõk fellegvárában. Hamarosan csatlakozik a nagykövetség diplomatáihoz az Átmeneti Nemzeti Tanács – a líbiai felkelõk “kormánya” – mellé delegált francia különleges megbízott is.

Hétfõn a brit külügyminisztérium is közölte, egy többek között diplomatákból álló csapat már Tripoliban van, hogy elõkészítse a brit nagykövetség újranyitását. Ennek idõpontja “a politikai feltételek és a biztonsági helyzet alakulásától függ” a tájékoztatás szerint.

Közben egy újabb hajó futott ki Tripoliból Bengázi felé 850 külföldivel – köztük nõkkel és gyerekekkel – a fedélzetén – közölte az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete. A hajó – amelynek utasai egyiptomi, Fülöp-szigeteki, libanoni, marokkói, mauritániai, algériai, jordániai, iraki és ukrán vendégmunkások – vasárnap indult Tripoliból. A vendégmunkások a víz-, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány miatt menekülnek a líbiai fõvárosból. Néhány napja a világszervezet egy másik hajója 263 külföldit evakuált Tripoliból.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivõje szerint elsõsorban a Líbiába érkezõ segélyek elosztásával van gond. Rudi Tarneden elmondta, érkezett ivóvíz és gyógyszer külföldrõl, de ahhoz, hogy szétosszák a segélyt, a hatóságok vagy egyéb, helyszínen jelenlévõ szervezetek segítségére van szükség, és ezt egyelõre nehéz megszervezni.

Hírek szerint továbbra is a vízhiány a kétmillió lakosú Tripolit sújtó legnagyobb gond.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik