Nagyvilág

Őrizetbe vették Obama nagybátyját

Az Obama Onyagóként is ismert elnöki rokon alkoholos befolyásoltságban vezetve közveszélyt okozott.

Ittas vezetés és illegális bevándorlás miatt őrizetbe vették Onyango Obamát, az amerikai elnök eltűntnek hitt nagybátyját a massachusettsi Framinghamben – jelentette hétfőn internetes oldalán a Fox televízió, az ugyancsak Rupert Murdoch sajtómágnás tulajdonában lévő londoni The Times és a The Australian értesüléseire hivatkozva.

A 67 éves kenyai állampolgárságú férfi, akit Barack Obama “Omar nagybácsiként” emlegetett az 1995-ben megjelent, Apám álmai (Dreams of My Father) című könyvében, egy négykerék meghajtású Mitsubishi terepjáróval csaknem összeütközött egy rendőrségi járőr kocsival. A The Washington Times hivatalos forrásokból származó értesülése szerint Onyango Obama a kérdésre, hogy kit szeretne felhívni az óvadék ügyében, így válaszolt: “Azt hiszem, a Fehér Házat fogom felhívni.” Az incidens augusztus 24-én történt este a Bostonhoz közeli településen.

Az Obama Onyagóként is ismert nagybácsi a hivatalos iratok szerint alkoholos befolyásoltságban vezetve közveszélyt okozott és kanyarodáskor nem használta az indexet. Illegális bevándorlás miatt Onyango Obamának az Egyesült Államokból történő kitoloncolását már korábban elrendelték.

Onyango Obama a 70-es években vándorolt Kenyából az Egyesült Államokba. A jelenlegi elnök könyve szerint “a nagybácsi 25 évvel ezelőtt távozott Amerikába és sohasem tért vissza”. A The Times 2008-ban az elveszett elnöki rokon nyomába eredt, de helyette annak nővérére, Zeitunira bukkant rá Bostonban. “Omar bácsi” és Zeituni az amerikai elnök nagyapja, Hussein Onyango Obama harmadik feleségének, Sarahnak a gyermeke. Barack Obama könyvében a “nagymamájának” nevezte Sarah-t, mert ő nevelte fel az apját, az idősebbik Barackot, aki pedig Hussein második feleségétől, Akumutól született.

A The Timesnak 2008-ban csak annyit sikerült megtudnia az 1944. június 3-án született O. Onyango Obamáról, hogy Boston egyik külvárosában él. A lap a születési dátuma alapján azonosította be a nagybácsit.

Onyango Obama kis híján azért ütközött össze a rendőrautóval, mert nem állt meg a stoptáblánál, majd hirtelen balra rántotta a kormányt. A férfi ártatlannak vallotta magát a közlekedési kihágásban.

Zeituni Onyagónak, aki ellen szintén megindították a kitoloncolási eljárást, tavaly a bíróság engedélyezte, hogy az Egyesült Államokban maradhasson. Ügyvédje, Margaret Wong most elvállalta a bátyja jogi képviseletét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik