Nagyvilág

Megtámadják Kadhafi szülõvárosát

Moammer el-Kadhafi líbiai vezetõ szülõvárosa, Szirt ellen vonultak a kormányellenes lázadók hétfõn, remélve, hogy felkelésük megadhatja a kegyelemdöfést Kadhafi gyakorlatilag összeomlott több évtizedes uralmának.

A líbiai vezetõ holléte azonban továbbra sem ismert, elképzelhetõ, hogy továbbra is a fõvárosban, Tripoliban rejtõzködik, amely a múlt héten került a lázadók kezére. A NATO harci gépei vasárnap immár harmadszor mértek légicsapásokat a Földközi-tenger partján, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvõ Szirtre.

A szárazföldön pedig a keleti Bengázi és a nyugati Miszráta felõl érkezõ lázadó erõk satuba fogták Kadhafi utolsó bástyáját, amelyet a líbiai vezetõ 1969-es hatalomra jutása után álmos halászfaluból százezres nagyvárossá, hatalmi központtá fejlesztett. Kadhafinak továbbra is vannak támogatói Szirtben, így akár oda vonult vissza, akár nem, a város elfoglalása stratégiai szempontból és jelképereje miatt is fontos fegyvertény lenne a lázadóknak gyõzelmük megszilárdításához.

A lázadók egyik parancsnoka közölte, hogy kelet felõl száz kilométernél kisebb távolságra közelítették meg Szirtet, s nyugat felõl is közelítenek hozzá. Tripolitól keletre, a tengerparton kiépített autópályán harckocsiszállító jármûvek vittek szovjet gyártmányú T-55-ös harckocsikat Szirt felé. A felkelõk egy elhagyott zliteni támaszponton zsákmányolták a tankokat. A lázadók egyik szóvivõje mindazonáltal közölte, hogy szándékosan lassan haladnak elõre, szeretnének idõt adni a tárgyalásoknak, a Szirtben élõknek arra, hogy meggyõzzék a helyi Kadhafi-híveket a város feladásának szükségességérõl.

Kadhafi továbbra is veszélyt jelent

Kadhafi továbbra is veszélyt jelent az országra és a világra nézve – hangoztatta a kormányellenes lázadók politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a vezetõje hétfõn egy dohai tanácskozáson. Musztafa Abdel-Dzsalíl azon a tanácskozáson szólalt fel a katari fõvárosban, amelyen a Kadhafi 42 éve tartó uralma elleni lázadást támogató országok védelmi minisztereinek rendeztek.

Az ÁNT vezetõje a Kadhafi jelentette veszélyre hivatkozva felszólította a NATO-t és szövetségeseit, hogy továbbra is nyújtsanak védelmet (a líbiai lakosságnak). Abdel-Dzsalíl vasárnap érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe, majd Katarba, abba a két arab országba, amely részt vesz a Líbia ellen légi hadmûveleteket folytató nemzetközi koalícióban.

Abdel-Dzsalílt vasárnap este fogadva Mohamed Bin Zajid an-Nahajan abu-dzabi trónörökös arról biztosította az ÁNT vezetõjét, hogy az Egyesült Arab Emírségek támogatja Líbia újjáépítését, a kormányzati intézmények újbóli kiépítését. A felek szót ejtettek arról is, hogy Líbiában helyre kell állítani a stabilitást és a biztonságot, az ország lakóit pedig egyetlen, õket valóban képviselõ vezetés mögött kell felsorakoztatni.

A katari emír, Hamad bin Kalifa asz-Száni sejk Dohában államfõnek kijáró tisztelettel fogadta Abdel-Dzsalílt, akivel a líbiai helyzetrõl és a kétoldalú kapcsolatokról cseréltek eszmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik