Nagyvilág

Líbia újra az Arab Liga tagja

Az Arab Liga helyreállította Líbia tagságát. Így döntött a szervezet rendkívüli miniszteri értekezlete szombat este Kairóban.

Líbiát a ligában mostantól a felkelõk politikai szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) képviseli. Az Arab Liga február 22-én függesztette fel Líbia tagságát, két nappal azután, hogy a Kadhafi-ellenes felkelõkkel szemben alkalmazott erõszak miatt lemondott tisztségérõl Abdel Munim Huni, az ország képviselõje a pánarab szervezetnél.

A 22 tagoszágot tömörítõ szervezet kairói tanácskozását megnyitó beszédében a liga vezetõje hangsúlyozta: az arab világban végbemenõ forradalmak, felkelések ellen erõ bevetése hiábavaló. Nabíl al-Arabi szerint a gyökeres változásokat követelõ mozgalmak célkitûzései törvényesek. Megfigyelõk szerint a politikus egyértelmûen a szíriai eseményekre utalt.

Arab diplomaták értesülései szerint a tanácskozás résztvevõi szombaton nem hivatalos jellegû megbeszélésükön megállapodtak, hogy vasárnap miniszteri szintû küldöttséget menesztenek Szíriába azzal a megbízatással, hogy adják át Bassár el-Aszad elnöknek a liga üzenetét, amely arra szólítja fel õt, hogy állítassa le a civilek elleni katonai mûveleteket. A hírek szerint a delegáció tagja lesz Arabi és hat külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik