Nagyvilág

Malina Hedvig ügye WikiLeaks iratokban

Az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége szerint is megverték Malina Hedviget, bár eltúlozta sérüléseit, hogy foglalkozzanak vele.

Ezt egy 2006 októberében Washingtonba küldött diplomáciai táviratban közölte az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége. Az üzenetet az amerikai diplomáciai jelentéseket kiszivárogtató WikiLeaks portál hozta nyilvánosságra – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap pénteken.

Az újság szerint a nagykövetség munkatársa a szlovák belügyminisztériumra hivatkozva 2006. október 10-én tájékoztatott az esetről: “A lány kisebb verést kapott, de igyekezett eltúlozni a sérüléseit, mert attól tartott, a valóság nem lesz elegendő ahhoz, hogy a rendőrség foglalkozzon vele” – áll a táviratban.

A távirat elküldésének időpontjában ugyan már lezárták a Malina Hedvig elleni támadás ügyében folytatott vizsgálatot, de a döntés még nem volt jogerős. Az őt ellátó orvosokat sem hallgatta ki senki a sérülések komolyságát illetően – azt csak 2007-ben, a főügyészségen tették meg.

“Ha a távirat hiteles és szerzője valóban a belügyminisztériumban szerezte az információit, ez azt jelenti, hogy a szlovák belügyminisztériumban tudatában voltak annak, hogy a támadás megtörtént” – kommentálta a hírt Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

Malina Hedviget, aki immmáron kétgyermekes családanya, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és a hangulatkeltésre. Robert Kalinák volt belügyminiszter azt állította: az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította. Azóta Malina Hedvig ellen folyik eljárás hamis tanúzás címén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik