Nagyvilág

Lemondott az Apple-vezér

Steve Jobs - az amerikai informatikai cég legendás társalapítója és tulajdonosa - közölte, hogy Tim Cook, a vállalat ügyvezetõ igazgatója váltja a vezérigazgatói székben.

Az 56 éves Jobs egészségi állapota sok évvel ezelõtt romlott meg. 2003-ban állapították meg nála hasnyálmirigyrákot nála. A mûtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához, de az egészségével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerõsödtek, amikor jelentõsen lefogyott. 2009 januárjában Jobs a “hormonháztartási egyensúly hiányával” magyarázta a súlyvesztést, majd féléves betegszabadságra távozott, amely alatt májátültetésen esett át. Idén januárban ismét betegszabadságra ment. Azóta Cook vállára nehezedik minden ügy.

“Mindig mondtam, hogy ha eljön az a nap, amikor nem tudok többé megfelelni kötelességeimnek és az elvárásoknak, mint az Apple igazgatója, én leszek az elsõ, aki ezt tudatja” – írta Jobs az igazgatótanácsnak és a cég alkalmazottjainak írt levelében. Hozzátette: “sajnos, ez a nap eljött. Ezért lemondok az Apple vezérigazgatói posztjáról”.

A váratlan bejelentés hatására a New York-i értéktõzsde elektronikus kereskedési rendszerében 5,3 százalékkal esett az Apple-részvények árfolyama, de a szakértõk úgy vélik, hogy a befektetõknek nincs okuk pánikra. “Olyan sok tehetséges ember dolgozik ott, és a vállalati kultúrába beleivódott az, ahogyan Steve minden részletre ügyelt” – mondta Gartner Van Baker elemzõ.

Az Apple, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai és komputercége, piaci értéke a szerda esti tõzsdezárásnál 349 milliárd dollár volt. A világpiacot legutóbb az érintõképernyõs iPhone-okkal, iPadokkal és táblakomputerekkel forradalmasító Apple rajongói attól tartanak, a cég dizájnvezérelt termékei kevésbé lesznek innovatívak Jobs távozásának esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik