Külföld

A borulást gyakorolják katonáink

admin
admin

2011. 08. 25. 12:43

Megkezdõdött az Afganisztánban szolgálatot teljesítõ tartományi újjáépítési csoport (PRT) állományának "borulási tréning" nevû felkészítése Mazari-Sarifban, ami a magyar katonák által Afganisztánban használt MRAP MaxxPro típusú harcjármûvek biztonságos mûködtetéséhez szükséges.

A kiképzés a Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem irányítása és szervezése mellett történik. “Minden mûveleti területen lévõ katona számára fontos, hogy megfelelõ ismeretet kapjon a harcjármû kezelésébõl. Ez az eszköz az amerikaiak által is használt és a házi készítésû robbanószerkezetekkel végrehajtott, úgynevezett IED-támadásoknak teljes mértékben ellenálló jármû” – olvasható a kormány.hu oldalon megjelent közleményben.

A szimulátorban a kezelõszemélyzet részére bemutatják és érzékeltetik, mi történik akkor, ha a jármû valamilyen okból felborul, s gyakorolják, hogy a borulás esetén mit kell tenni annak érdekében, hogy a jármûbõl biztonságosan ki lehessen szállni. Ez a gyakorlat elõsegíti és erõsíti a katonákban a biztonságérzetet, hozzájárul a missziós feladatok biztonságos ellátásához Afganisztánban. Az amerikai fél egyértelmû statisztikai adatokkal támasztotta alá azt, hogy ez a tréning fontos a túlélési képesség elsajátításában.

Így mûködik a szimulátor:

Május 17-én elõzés közben felborult egy MRAP MaxxPro típusú, speciális aknavédelemmel ellátott gépjármû az afganisztáni Baglán tartományban. A baleset következtében Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok életüket vesztették, négy katona pedig megsérült.

A vizsgálat magállapításaival beigazolódott, hogy a balesetet közvetlenül az egyik kerék durrdefektje okozta, de önmagában a defekt nem vezetett volna ilyen tragédiához, hiszen a harcjármûvön lévõ abroncsok defektbiztosak, vagyis miután megsérültek, még 50 kilométer megtételére képesek normál sebességgel. A magyar vezérkari fõnök késõbb több szerencsétlen egybeesés következményének nevezte, hogy ilyen súlyos lett a baleset, és ketten életüket vesztették.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.