Nagyvilág

Segélyalap támogatja a kifosztott brit üzleteket

Több nagyvállalat és a brit polgármesteri hivatal is tetemes összeggel járult hozzá a felajánlásokhoz.

Segélyalapot hoztak létre Nagy-Britanniában a hónap eleji angliai zavargásokban megrongált és kifosztott üzletek támogatására.

A 3 millió fontos alaphoz, amely péntektől fogadja a támogatási igényeket, eddig a londoni polgármesteri hivatal és több nagyvállalat, így például a Barclays, a BP és a Lloyds is hozzájárult.

Az alap a kormány eddig felajánlott 20 millió fontos, a helyi önkormányzatok által szétosztandó támogatását egészíti ki.

A fő cél a rövid távú segítségnyújtás a kisebb cégeknek, hogy addig se legyenek komolyabb pénzügyi gondjaik, amíg a biztosítók megtérítik a káraikat. A várakozások szerint néhány nap alatt akár esetenként 2000 font támogatást folyósítanak az egyes üzleteknek.

A londoni polgármesteri hivatal által felajánlott 500 ezer fontos hozzájárulást csak a fővárosi üzletek megsegítésére fordíthatják.

A londoni városrészeket emellett 50 millió fonttal támogatják az újjáépítésben – mondta Boris Johnson polgármester. Kifejtette: a zavargásokban kárt szenvedett fővárosi üzletek “igazi küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot”. “Ugyanakkor nem titok, hogy sok üzlet még mindig nem tudta kiheverni a hónap eleji események hatásait. A kisvállalkozásoknak sürgősen segítségre van szükségük, hogy elháríthassák a keletkezett károkat és ismét kipakolhassák áruikat a polcokra, és az alap éppen ebben nyújt segítséget nekik” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik