Nagyvilág

Örvénylő hurrikán fenyegeti a Bahamákat

Az Irene névre keresztelt forgószél valószínűleg elériaz Egyesült Államok szárazföldi területét is.

A Bahamák felé vette az útját az atlanti-óceáni térség idei első hurrikánja, amelyet Irene névre kereszteltek – közölte szerdán a Miamiban működő országos hurrikán központ (NHC).

A forgószél magja közép-európai idő szerint 12.00 órakor 540 kilométerre volt a szigetcsoport fővárosától, Nassautól, és óránként 15 kilométerrel helyeződik át északkelet felé. Ha tartja az irányát, akkor végigsöpör a Bahamákon, és ez lesz 2008 óta az első orkán, amely eléri az Egyesült Államok szárazföldi területét, méghozzá valószínűleg Észak-Karolina partjainál. A rendkívüli helyzetek amerikai kormányügynöksége (FEMA) óvatosságból az egész keleti partvidékre figyelmeztetést adott ki, azt ajánlva az embereknek, hogy készüljenek fel minden eshetőségre.

Az Irene “szeme” körül a forgószél sebessége már felülmúlja az óránként 185 kilométert, és a nap folyamán a meleg óceáni vizek fölött még tovább erősödhet. Korábban, még kevésbé veszélyes állapotában elhaladt Puerto Rico, Dominika és Haiti északi partjai mellett. Jelentős veszteségeket nem okozott, leszámítva, hogy hétfőn Puerto Rico szigetén 800 ezer háztartás maradt áram nélkül, és a ciklont kísérő esőzések áradásokat okoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik