Nagyvilág

Életveszélyes a tartós elhízás

Szakértõk szerint túlságosan alábecsüljük az elhízás veszélyeit. Egy felmérésbõl kiderült, hogy többszörösére nõ a halál kockázata azoknál, akik több mint 15 évig túlsúlyosak.

Eddig nem megfelelõen mérték az elhízás veszélyeit, mert csak a súlygyarapodás mértékét vizsgálták, azt viszont nem, hogy mennyi ideig tart – állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport. Felmérésük szerint minden évtized, amelyet valaki elhízottan kezd meg, kétszeresére növeli a halálozás veszélyét.

A kutatók azt javasolják az International Journal of Epidemiology címû lapban megjelent írásukban, hogy vezessék be az elhízás/év mértékegységet a betegség elemzéséhez. A dohányzás vizsgálatakor használt csomag/év jelzõszámhoz hasonlóan ez segíthet abban, hogy feltárják az egészségi kockázatokat.

Az ausztráliai Monash University munkatársa, Asnawi Abdullah professzor és kollégái több mint ötezer ember adatait elemezték az Egyesült Államokban. Megállapították, hogy az életkortól vagy a testsúlytól függetlenül is végzetes kockázati tényezõ lehet az elhízás idõtartama. A megvizsgált elhízottak körében kétévente 7 százalékkal nõtt a halálozás kockázata

Azok, akik 15-25 évet is túlsúlyosan éltek, kétszer akkora a halálozási kockázatuk, mint azoknak, akik sosem küzdöttek a kilóikkal. Akik ennél is hosszabb ideig túl kövérek, azoknál háromszorosára is nõ ez a kockázati arány.

Az elhízottak szív-és érrendszeri betesgégekben, valamint rákban is sokkal gyakrabban szenvednek. Az elhízás egyre korábban válik népbetegséggé, így a mai gyerekeknek alacsonyabb a várható élettartamuk, mint az elõzõ nemzedékeké.

A BBC emlékeztet arra, hogy Angliában a felnõttek egynegyede túlsúlyos. A 11 évesnél fiatalabb gyerekek közül pedig minden tizedik elhízott. Ha a mostani tendencia folytatódik, akkor 15 éven belül a lakosság háromnegyede kénytelen lesz szembesülni az elhízás következményeivel – figyelmeztetett a brit kormány.

„Ha valakinek azt mondja az orvosa, hogy 75 helyett 65 éves korában fog meghalni amiatt, hogy túl kövér, az hatékony elrettentési taktika lehet” – mondta a BBC-nek Tam Fry, egy brit civil szervezet, az Országos Elhízás Elleni Fórum tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik