Külföld

Ejtették a vádakat DSK ellen

admin
admin

2011. 08. 23. 18:09

Ejtették a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen szexuális erõszak miatt emelt vádakat.

Az ügyész kérésére ejtette az illetékes bíró kedden a Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen szexuális erõszak miatt emelt vádpontokat, véget vetve ezzel a büntetõeljárásnak.

Strauss-Kahnt azzal vádolták, hogy orális szexre kényszerített és meg akart erõszakolni egy szobalányt május 14-én a New York-i Sofitel szállodában. Cyrus Vance manhattani körzeti ügyész hétfõn továbbította Michael Obus bírónak javaslatát, amelyben mind a hét vádpont ejtését és az eljárás megszüntetését kezdeményezte, miután komoly kétségei merültek fel a panaszos, a guineai illetõségû Nafissatou Diallo szavahihetõségét illetõen.

Obus, New York szövetségi állam legfelsõbb bíróságának bírája kedden helyt adott a vádak ejtésére vonatkozó ügyészi kérésnek. A bíró elõzõleg elutasította a panaszos védõügyvédének azon kérését, hogy nevezzen ki külön ügyészt az eljárás lefolytatására. A szobalány ügyvédje ez ellen fellebbezett. Obus közölte, hogy a fellebbviteli tanács még kedden dönt az ügyben.

A vádak ejtését követõen Strauss-Kahn – aki feleségével együtt jelent meg a tárgyalóteremben – szabadon távozhatott a bíróságról, de a fellebbezés elbírálásáig nem térhet vissza Franciaországba.

Strauss-Kahn a bíróságról távozva nem nyilatkozott a nagy számban összegyûlt újságíróknak, de közleményt adott ki, amelyben a bírót és az ügyészt méltatta. Egyúttal köszönetet mondott a támogatásért a családjának, valamint azoknak, akik hittek az ártatlanságában. Közölte, hogy nincs további mondanivalója az ügyben, s várja, hogy feleségével visszatérhessen Franciaországba, és ismét “normálisabb életet” éljen.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vették õrizetbe a szobalány vádjai alapján. A botrány nyomán, amely politikai földrengést okozott Franciaországban, ahol a politikust lehetséges elnökjelöltként tartották számon, DSK lemondott az IMF élérõl. Az ügyészség szerint azonban a vád az elmúlt hetekben megingott a Diallo szavahihetõségével kapcsolatban felmerült kételyek miatt. Jóllehet a szobalány váltig állította, hogy a volt IMF-vezér meg akarta erõszakolni, fény derült arra, hogy Diallo hazudott a múltját és azt illetõen, mi történt közvetlenül az állítólagos nemi erõszak után. Mivel orvosi vizsgálat nem tudta igazolni, hogy a fiatalasszony nem egyezett bele az aktusba, az ügy elbírálása a panaszos szavahihetõségétõl függött. Diallo egyre változó tanúvallomásai és a múltjával kapcsolatos hazugságok miatt az ügyészek végül úgy értékelték, hogy a vádak nem bizonyíthatók “az ésszerû kételyen túlmenõen”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.