Nagyvilág

14 világmárka ruhái mérgeznek

Az élõlények szaporodási szerveinek károsítására alkalmas mérgezõ vegyi anyagok nyomait találták tizennégy világmárka öltözékeiben - közölte kedden Pekingben a Greenpeace.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet által felsorolt márkák között van az Adidas, az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, a H&M, az Abercrombie&Fitch, a Lacoste, a Conserve és a Ralph Lauren. A Greenpeace 18 országban vásárolta meg e cégek – egyebek között Kínában, Vietnamban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott – öltözékeit.

“A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE) – mondta el pekingi sajtótájékoztatóján Li Ji-fang, a Dirty Laundry (Piszkos mosoda) 2 címû jelentést ismertetve. Az NPE számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok elõállításában használt tisztítószer. A csatornába öntve igen mérgezõ vegyületre bomlik és “hormonális zavarokat okoz” – mutatott rá Li, hozzátéve, hogy a szer megfertõzheti az élelmiszerláncot is, ha élõ szervezetekben gyûlik fel és veszélyezteti a termékenységet is.

“Ez nem csupán a fejlõdõ országok problémája” – mondta Li Ji-fang. Tekintettel arra, hogy a ruhanemû mosásakor a maradék NPE felszabadul, a szer olyan országokba is beférkõzik, ahol egyébként tilos az alkalmazása. A Greenpeace a múlt hónapban tette közzé Dirty Laundry címû jelentését, amely szerint a nagy textilmárkák beszállítói vegyi hulladékaikkal egyes kínai folyók vizét szennyezik.
A jelentés megjelenése után a Puma és a Nike vállalta, hogy 2020-ig minden mérgezõ terméket eltávolít a gyártási folyamatából. Az Adidas viszont csak egy homályos közleményre szorítkozott, és nem vállalt semmilyen kötelezettséget – mondta el Li Ji-fang.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik